Teen ZBOG IZGLEDA

Velik broj europskih tinejdžera žrtva je cyberbullinga

  • Autor: N. LJ. J
  • 25.2.2010 9:39:32
  • 25.2.2010 8:21:35

Istraživanje provedeno u Švedskoj pokazalo je da je sve više tinejdžera žrtva nasilja na internetu ili putem mobitela, tzv. cyberbullinga

Čak jedan od deset tinejdžera doživio je tzv. elektroničko nasilje, a u nekim državama EU taj je broj i veći.

U izvješću istraživanja navodi se kako mnoge društvene stranice, a među njima i planetarno popularan Facebook, postaju arena za mučenje ljudi. Ondje tinejdžeri svojim školskim kolegama najradije ostavljaju ružne, ponižavajuće poruke.

I SMS je također jedno od sredstava koje služi za zlostavljanje pa se tako poruke usmjerene na određenu osobu šire lančano dalje i na kraju je jako teško saznati tko ih je pokrenuo. A sve djeluje jako ponižavajuće i frustrirajuće na osobu o kojoj se radi.

Osim toga, ističe se da je cyberbulling često mnogo teži od 'običnog' bullinga. Naime, kod 'običnog' bullinga žrtva ostaje sama kada dođe kući u svoja četiri zida i barem se neko vrijeme može odmoriti. No cyberbulling praktično traje 24 sata.

Ono što su stručnjaci zabilježili kao najčešći razlog za cyberbulling je fizička pojava određenih ljudi, a na drugom je mjestu određena grupa kojoj određena osoba pripada.

Cyberbulling najčešće nakratko prestaje tijekom ljetnih praznika, a zlostavljač je najčešće iz iste škole iz koje je i osoba koju zlostavlja.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više