BF FOREVER?

Kad prijateljica postane neprijateljica

20.02.2010 u 09:00

Bionic
Reading

Super je imati blisku prijateljicu s kojom dijeliš sve tajne, na koju se možeš osloniti i kad si u depresiji i za koju znaš da te neće iznevjeriti. No što u slučajevima kad se prijateljski odnos više ne može tako nazvati

Imaš dobru frendicu za koju si uvjerena da je najbolja budući da ste nerazdvojne i puno vremena provodite skupa, no ponekad nisi sigurna koliko je vaše prijateljstvo iskreno i pravo. Mnogi kažu da su cure nerijetko puno okrutnije i suptilnije u svojim neprijateljstvima nego dečki, a najčešći su razlozi ljubomora, nesigurnost i strah. No usprkos svemu je teško pogledati istini u oči i zaključiti da je prijateljstvo na umoru.

Sjetili smo se nekoliko klasičnih situacija (naravno, bez one apsolutno nedopustive, otimanja ili upucavanja frendičinom dečku) kad je vaš savez best friends forever na velikoj kušnji.

Slučaj 1. Znaš je satima slušati kako se jada o svojim silnim problemima, a kad je ti trebaš, nigdje je nema ili se 'već nešto dogovorila'. Nerijetko čak imaš dojam da te samo iskorištava kao svog osobnog psihijatra koji će je uvijek poslušati, no za tebe i tvoje problema nikad ne pokazuje zanimanje. Pravo prijateljstvo uključuje obostrano pomaganje i pomoć u teškim trenucima, a ne samo angažman jedne osobe.

Slučaj 2. Tvoja prijateljica je među najpopularnijim curama u društvu, a ti nisi pretjerano društvena ili probitačna, štoviše prije bi se reklo da si sramežljiva, pa ti druženje s njom iznimno odgovara jer si i ti posredno uključena u najkul ekipu.

Naravno, na početku si oduševljena jer si među najvećim 'facama' i zauzvrat bi napravila sve što ona zatraži. Vremenom vaš se odnos poprilično mijenja i pomalo postaješ njezin 'sluga' i ispunjavaš sve njezine prohtjeve jer silno želiš biti prihvaćena od strane te najkul klike. Iako ova opisana situacija nalikuje više scenariju neke teen komedije, iznenadila bi se koliko se cura nehotice dovede u takav odnos iz čiste želje za druženjem s popularnom ekipom. Dobro razmisli što bi željela. Ako ti je važnije da si u tom najpopularnijem društvu, morat ćeš se prilagoditi takvom odnosu, no ukoliko želiš imati prave frendove kojima je stalo to tebe, savjetujemo - udalji se od tih 'fake' prijatelja.


Težak udarac prijateljstvu - frendica te ogovarala
Slučaj 3. Saznala si da te je najbolja prijateljica ogovarala. Naravno, potpuno si slomljena. U glavi vrtiš zbog čega je to napravila, jesi li je nečim potaknula na takvo ponašanje i prvo što ti pada na pamet je uzvratiti istim oružjem. No prije nego napraviš nešto zbog čega bi ti moglo biti kasnije žao, probaj razgovarati s njom.
U svakom slučaju, iz njezinog odgovora, kao i iz načina na koji razgovara s tobom, bit će ti jasno je li možda to netko čak izmislio da unese pomutnju u vaš odnos.

Slučaj 4.
Prijateljica te stalno omalovažava, a nerijetko i pred drugima. Iako je nisi nikad uvrijedila niti si joj išta nažao napravila, zbilja zna katkad pretjerati s, kako ona to naziva, šalama.

Nije da si pretjerano osjetljiva, no vrlo, vrlo često se nađeš na meti njezinih komentara – zeza te zbog frizure, ne sviđa joj se nijedna tvoja nova stvar, ismijava tvoj glazbeni ukus… Ipak, iako znaš da ništa od toga nije istinito, nije ti baš drago stalno slušati takve opaske. Pitaj je zašto se tako ponaša. Možda si je nečim nehotice povrijedila pa ti se želi osvetiti. Možda se ona osjeća nesigurno u svoj izgled pa želi da se i ti osjećaš loše. Ukoliko joj je stalo do vašega prijateljstva, potrudit će se paziti na svoje riječi. Osim toga, daj joj tu i tamo neki kompliment jer je zbilja besmisleno da se natječeš s prijateljicom.

Sve si pokušala, no ona se ne pokušava promijeniti? U tom slučaju, nažalost, morat ćeš početi razmišljati o drugim prijateljima, kojima ovakav način ophođenja s prijateljima nije prirastao srcu.