Teen VELIKA BRITANIJA

Tinejdžeri u komunikaciji koriste sve manje riječi

  • Autor: E. K.
  • 11.1.2010 14:51:23
  • 1.9.2009 14:00:00

Veliki broj britanskih tinejdžera u svakodnevnoj komunikaciji koristi oko 800 riječi, što bi u budućnosti mogao biti veliki problem jer neće moći biti u stanju obavljati zadatke na radnim mjestima, upozorili su stručnjaci

Tinejdžeri čiji je vokabular sveden na oko 800 riječi mogli bi se naći u velikim teškoćama jer su nesposobni za rad.

Njihov sleng nazvan 'teenspeek' je sve siromašniji, a stručnjaci su uvjereni da je jedan od razloga i moderna komunikacija koja se odvija putem Facebooka, MySpacea, različitih blogova, foruma, mailova ili SMS-a.

Jean Gross, savjetnica u britanskoj vladi, upozorava da je potrebna hitna akcija kako bi se pomoglo mladim Britancima jer će u budućnosti imati velikih problema na svojim radnim mjestima. Lingvisti također upozoravaju da mladi iako razumiju puno više riječi u svakodnevnom govoru koriste uglavnom oko 800 riječi.

'Tinejdžeri troše sve više vremena na komunikaciju putem elektroničkih medija i SMS poruka čija su osnovna načela – što brže i što sažetije. Moramo pomoći mladima kako bi shvatili razliku između normalnog govora i komunikacije putem tih poruka jer s rječnikom od 800 riječi imat će ogromnih problema na poslu', smatra Gross koja ističe da bi mladi u dobi od 16 godina morali imati rječnik od oko 40 tisuća riječi.

Naime, nedavno istraživanje sveučilišta Sheffield pokazalo je da tinejdžeri zbilja poznaju oko 40 tisuća riječi, a osobe koje imaju fakultetsku diplomu oko 60 tisuća riječi ili više.

Gross stoga iduće godine namjerava pokrenuti kampanju s ciljem poboljšavanja rječnika mladih.
'Ne bih htjela da ta djeca jednoga dana budu diskriminirana na razgovorima za posao zbog svoga govora jer se poslovna komunikacija razlikuje od SMS-anja ili komentara na forumima', zaključila je Jean Gross.

Dodala je i da bi roditelji djeci koja su mlađa od dvije godine trebali dopustiti da gledaju TV samo pola sata dnevno te da što više komuniciraju s njima.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više