MEKE I LIJEPE

Nekoliko jednostavnih savjeta za neodoljive usne

08.01.2010 u 08:32

Bionic
Reading

Hladniji dani su tu, a budući da je koža usana vrlo osjetljiva, tijekom zime joj je potrebna dodatna njega da bi se zaštitila od isušivanja i hrapavosti

Usne trebaju prije svega puno vlage, jer imaju jako tanak rožasti sloj kože, a nemaju skoro nikakve lojne žlijezde i zbog toga se brzo i lako isušuju.

Stoga zimi nikako ne treba zaboraviti na preparate koji će dodatno hidratizirati ovo osjetljivo područje lica. Kako bi i zimi tvoje usne plijenile poglede, donosimo nekoliko korisnih savjeta na koje nećeš potrošiti puno vremena.

Masaža usana
- nabavi vrlo meku četkicu (može poslužiti ona za zube ili četka za masažu lica s nježnim vlaknima). Laganim kružnim pokretima izmasiraj usne s četkicom koju si prethodno navlažila vodom. Nakon nekoliko minuta primijetit ćeš da je kože usana nježnija, jer su otklonjeni komadići odumrle kože. To poboljšava cirkulaciju, usne izgledaju punije te će dobiti lijepu prirodnu boju.

Lagani piling
uklonit će sve nepravilnosti na usnicama. Ako pomiješate med i kukuruzno brašno, dobit ćete smjesu kojom ćete u par minuta laganom masažom ukloniti sve nepravilnosti na usnicama. Ili na mekanu četkicu ili ručnik možeš nanijeti balzam te nježno izmasirati usne.

Hranjiva maska
- predlažemo vrlo učinkovitu, a jeftinu masku (sasvim prirodnu) koju dobiješ kad pomiješaš žličicu meda s malo svježeg sira. Smjesu namaži preko usana i ostavi da djeluje deset minuta. Nakon što skineš smjesu mlakom vodom, namaži usnice nekim balzamom.

Redovito maži usne kvalitetnim balzamom
te slobodno ignoriraj mit da korištenje balzama izaziva ovisnost. Još je bolje ako balzam koji koristiš u sebi ima vitamin E, a posebno su dobra ulja od badema ili jojobe.
Napomena: obične kreme za lice ili ruke nisu preporučljive za osjetljivo područje usana. Ako si pak na zimovanju, nemoj zaboraviti na balzam s visokim faktorom zaštite od sunca.

Izbjegavaj oblizivanje usnica ili grickanje!
Na taj način usne se suše te tako postaju još više podložne nepovoljnim utjecaju vjetra i niskih temperatura.

Ako su ti usne često upaljene, bez obzira na njegu, obavezno potraži savjet liječnika, jer se može raditi o nekoj kožnoj bolesti ili o manjku vitamina B.