Teen STUDIJA DOKAZALA!

Pozitivne riječi pjesama pomažu ljutitim tinejdžerima

  • Autor: N. LJ. J
  • 4.1.2010 8:37:43
  • 4.1.2010 8:09:10

Zatvorena vrata sobe, a unutra glasna glazba od koje se tresu prozori. Ovaj je scenarij dobro poznat većini tinejdžera, a i njihovim roditeljima

No, čini se da razloga za brigu nema. Naime, istraživanjem je dokazano da ovakvo ponašanje kod tinejdžera zapravo potiče socijalnu osjetljivost te razvija dublje osjećaje prema okolini.

Studija se provodila godinama na Sveučilištu Sussex, a na kraju je zaključeno da glazba koja ima riječi koje u sebi nose određenu pozitivnu poruku itekako ima utjecaja na psihu slušatelja.

Tinejdžerima je dano da slušaju glazbu s različitim porukama. Pokazalo se da su se oni koji slušaju pjesme s pozitivnim tekstom, primjerice 'Help' od Beatlesa, kasnije ponašali s više empatije prema drugima nego oni tinejdžeri koji su slušali glazbu s negativnim porukama.

Zanimljiv je i način na koji je provedeno istraživanje. Nakon slušanja pjesme, izvedena je određena situacija kako bi se vidjelo kako će tinejdžeri reagirati. Primjerice, nakon puštanja pjesme, ispitivaču je 'slučajno' pala olovka. Tinejdžeri koji su netom prije odslušali pjesmu Michaela Jacksona 'Heal the World' čak su pet puta češće posegnuli za olovkom nego oni koji su slušali pjesme s neutralnom ili negativnom porukom.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više