ZNAŠ LI...

Novogodišnja praznovjerja?

28.12.2009 u 07:39

Bionic
Reading

Uz proslavu Nove godine diljem planeta obično je vezano i mnogo praznovjerja. Evo samo nekih

Mnoga praznovjerja kažu da će se, kad vam se nešto dogodi na Novu godinu, to ponavljati čitavu godinu. Stoga pazite što radite.

U ponoć treba poljubiti one koji su nam najdraži, ne samo da bismo podijelili slavlje, već kako bi naša ljubav i povezanost trajala čitavu godinu. Ne poljubite li partnera/partnericu u ponoć, to bi moglo značiti da vas čeka godina zahlađenja odnosa.

Novu godinu ne smijete dočekati prazne čaše jer će vam tako biti kroz čitavu godinu. Napunite čaše, tanjure, u novčanik stavite novac kako biste priskrbili blagostanje.

'Sretna' hrana koja se preporuča za Novu godinu je leća, svinjetina i kupus. Hrana koju biste trebali izbjegavati za Novu godinu je piletina ili puretina jer će vam onda sreća odletjeti.

Odjenete li nešto novo 1. siječnja, veća je vjerojatnost da ćete dobiti više nove odjeće u novoj godini.

Probajte ništa ne slomiti na Novu godinu jer će vas cijelu godinu pratiti lomljenje. Isto tako, nemojte plakati taj dan kako ne biste često plakali sljedećih 12 mjeseci.

U ponoć neka sva vrata kuće budu otvorena kako bi stara godina nesmetano otišla. Prema vjerovanju, stara godina mora izaći kako bi nova ušla.

U ponoć bučite što više, ne samo zbog slavlja, već i kako biste otjerali zle duhove. Ideja stvaranja zaglušujuće buke uoči ispraćaja stare i dočekivanja Nove godine korijene vuče iz rituala tjeranja zlih demona koji prijete uništavanjem usjeva. Stoga nas usred novogodišnje noći na raznim krajevima svijeta ne iznenađuju suzvučja lonaca, tavi, čaša, zvona, bubnjeva, sirena, vatrometa i glazbe.

Danci na novogodišnju noć vole pronaći ulazna vrata preplavljena razbijenim tanjurima. U tu svrhu čuvaju se stari tanjuri tijekom cijele godine i u ponoć bacaju pred ulazna vrata prijatelja. Mnogo razbijenih tanjura simbolizira društveno bogatstvo – prijatelje.

Kubanska tradicija nalaže da sa znakom ponoći pojedete 12 grejpova. Grejpovi, naime, simboliziraju mjesece godine, a poštivanje te tradicije u novoj donosi sreću.

Prva osoba koja uđe u kuću iza ponoći imat će na vas poseban utjecaj u novoj godini, a praznovjerje još kaže da se dobrom možete nadati bude li to visok, tamnokos i naočit muškarac.

U ovoj rubrici svaki tjedan možeš pročitati neku zanimljivost ili otkačenu činjenicu kojom možeš iznenaditi svoje vršnjake, ali i one puno starije!