NE ZABORAVITE

Par savjeta za njegovanu kožu zimi

19.12.2009 u 09:00

Bionic
Reading

Koža u zimskim danima zahtijeva dodatnu njegu budući da hladno vrijeme, vjetar i suh zrak nepovoljno djeluju na nju te postaje suha, nadražena i gruba

Stoga je iznimno važno da zimi malo više vremena posvetimo njezi kože i njezinoj zaštiti.

Ljepoti kože nimalo ne ide u prilog i to što puno više vremena provodimo u zatvorenim prostorima - centralno grijanje isušuje zrak, ali i kožu.

Zimi se također usporava lučenje lojnih žlijezda, smanjuje se lučenje sebuma i slabi hidrolipidni film kože, pa ona postaje sklona isušivanju, perutanju i iritacijama. Suh i hladan zrak loše utječe na kožu jer povećava isparavanje vode i, kad se temperatura zraka spusti ispod nule, potrebna joj je krema bogatije teksture, čak i kad je u pitanju normalna i umjereno suha koža.

Da bi koža i zimi sačuvala svježinu i mekoću, treba joj svakodnevna njega. Ljuštenje, iritiranost i neugodan osjećaj zatezanja kože spriječit ćete ako svakodnevno, ujutro i navečer, nakon pranja mlakom vodom, na cijelo tijelo nanesete hidratantni losion, mlijeko ili kremu.

Dermatolozi ne preporučuju, čak ni preko zime, tzv. masne kreme jer zatvaraju pore i ne dozvoljavaju koži da diše. Ne preporučuju se ni masne kreme namijenjene dječjoj koži, i to zato što je zreloj koži potrebna vlaga, a ne masnoća. Stoga ju je bolje tretirati hidratantnim kremama ili losionima koji imaju posebnu, zimi prilagođenu formulu.

Umjesto hidratantne kreme, možete koristiti ulje za tijelo koje će vrlo kvalitetno obaviti funkciju vlaženja i zaštite kože. Prirodna ulja blagotvorno djeluju na suhu i osjetljivu kožu, naročito bademovo ili jojobino ulje. Za njegu izrazito suhe kože, osobito zimi, dobro je koristiti kozmetičke preparate s prirodnim čimbenicima za učinkovito zadržavanje vlage - urejom i mliječnim kiselinama.

Ruke i usne također trebaju njegu. Ruke mažite nekoliko puta dnevno kremom, a budući da usne nemaju žlijezde lojnice, puno se brže suše nego ostali dijelovi kože. Stoga ne zaboravite na balzam za usne koji ih štiti od isušivanja i njeguju ih.

Naravno, nemojte zaboraviti piti dovoljno tekućine jer dehidracija može potaknuti isušivanje kože i izazvati svrbež.