OPAKE KULERICE

Rokerski stil - samo za cure sa stavom

05.01.2009 u 07:20

Bionic
Reading

Rokerski stil već neko vrijeme doživljava velik povratak na modnu scenu, iako, rekli bi pravi rokeri, nikada nije ni nestao

Majice s printevima, modni detalji sa zakovicama, rokerske kožne jakne ili bajkerske čizme nisu više rezervirani samo za rokerice, pankerice, alternativke, metalke, gotičarke i pripadnice drugih supkulturnih skupina, nago se sve češće mogu vidjeti i na šminkericama.

To nas nimalo ne čudi jer, priznat ćemo svi, ima nešto magnetski privlačno u toj rokerskoj ležernosti i stavu bezbrižne rock princeze koja se zna dobro zabaviti.

Majice s nazivima bendova vidjeli smo tako i na jet setericama Lindsay Lohan, Mischi Barton i Paris Hilton premda nismo sigurni jesu li zbilja fanovi tih glazbenika. Čak je i r'n'b zvijezda Rihanna napravila veliki modni zaokret otkrivši crnu odjeću, korzete i narukvice sa zakovicama kakvih se ne bi posramila niti neka prava gotičarka.

Što o tome misle zagriženi zagriženi rokeri, ne znamo, no činjenica jest da je rock stil apsolutno 'in'.

Avril Lavigne, slatka Hayley Williams iz Paramorea, neogotičarka Amy Lee iz američke grupe Evanescence i buntovna Kelly Osbourne, spomenimo samo neke, iako ne njeguju posve identičan modni stil, već godinama su, uz manje prilagodbe, vjerne rokerskom načinu odijevanja i moramo priznati - to im super polazi za rukom.

Avril, 24-godišnja kanadska pjevačica među prvima je oduševila milijune tinejdžerica svojim prepoznatljivim punk skate stilom koji je nezamisliv bez starki, vojničkih hlača sa džepovima, kožnih narukvica sa zakovicama i majica s printevima. Iako su je mnogi puno puta prozvali da je rokerica samo 'na papiru', njezin stil inspirirao je milijune njezinih obožavateljica.

Premda se danas za potrebe premijera ili svečanosti zna 'skockati', Avril uvijek svoj izgled začini s nekim rokerskim komadom odjeće ili modnim detaljem. Haljinu iskombinira s martensicama, uz suknje nosi mrežaste čarape i starke, a ako se odluči uskočiti u cipele s petom, onda obavezno nosi majicu s mrtvačkim glavama ili s printom.

Pjevačica Evanescencea Amy Lee vješto je iskombinirala grijače za ruke, škotski uzorak i crni gothic top

Modno osviještena poduzetna pjevačica pokrenula je prošle godine i svoju liniju odjeće pod nazivom Abbey Dawn u kojoj prevladavaju T-majice, pamučne majice s kapuljačom, uske traperice i rokerski detalji.

Crvenokosa Hayley Williams (20), pjevačica grupe Paramore, u posljednje vrijeme sve više preuzima Avrilinu poziciju kad je u pitanju modni stil koji se sviđa tinejdžericama. Ona voli miks različitih stilova (emo, punk rock, osamdesete) i ne boji se miješati boje i dezene. U njezinoj garderobi prevladavaju skinny trapke raznih boja, pa čak i u limun žutoj, a njezin je zaštitni znak kričavo narančasta kosa.

Među curama koje su izgradile vlastiti rokerski modni izraz sa snažnim vlastitim pečatom ne treba nikako zaboraviti otkačenu veteranku rock stila Gwen Stefani, glumicu i pjevačicu Juliette Lewis, Cristinu Scabbiju iz Lacuna Coil, Karen O iz Yeah Yeah Yeahs, sve popularniju Katie White (The Ting Tings) i Charlotte Cooper (The Subways).

Rock je oduvijek predstavljao pobunu protiv ustaljenih normi, stoga ovaj stil ne robuje strogim pravilima i nudi puno različitih varijacija. Ako ti se sviđa takav način odijevanja, samo hrabro. Rock on!

Što nositi: uske traperice, majice s printevima, minice u kombinaciji s tajicama, čarapama na pruge ili onima škotskog uzorka, vojničke hlače, pamučne majice s kapuljačom, bajkerske kožne jakne.

Modni detalji: remeni sa zakovicama, grijači za ruke, rukavice bez prstiju, otkačene šal-marame, bedževi, kožne narukvice sa zakovicama.

Frizura i šminka: nema pravila jer je dopušteno sve, od prirodne boje kose pa do otkačenih pramenova (kakve nosi Avril), neobičnih asimetričnih frizura i bojenja kose u nekoliko nijansi. Kad je riječ o šminki, rokerice najviše vole dramatično naglašene oči olovkom ili tušem i tamnije boje lakova za nokte.

Obuća: starke, vansice, martensice, bajkerske čizme, pa čak i neka otkačenija verzija cipela na petu.