Teen DVOGODIŠNJA STUDIJA

Loš zadah – dobar razlog za 'NE' cigaretama

Istraživanje koje je trajalo pune dvije godine pokazalo je da tinejdžeri koji ne razmišljaju o utjecaju pušenja na zdravlje mnogo češće postaju ovisnici o nikotinu od onih koji o tome razmišljaju

Američki su znanstvenici pratili živote 395 gimnazijalaca, a pokazalo se da oni koji uopće ne uzimaju u obzir štetnost pušenja na zdravlje imaju čak tri puta veće šanse da postanu ovisnici o nikotinu. Ovi tinejdžeri također smatraju da će imati određenih socijalnih koristi od pušenja, kao što je primjerice veća popularnost u društvu ili stvaranja osjećaja 'kulerstva'.

'Ovo je prva studija koja je dokazala da se percepcija tinejdžera odražava na njihovo stvarno ponašanje', rekla je liječnica Halpern – Fesher sa Sveučilišta Kalifornija u San Franciscu.

Od dugotrajnih posljedica pušenja ističu se bolesti srca, tumor pluća i ostalih organa za disanje, a od kratkotrajnih posljedica pušenja najčešći su kašalj, loš zadah te podložnost gripi i prehladi. U studiji se pokazalo da tinejdžeri koji su uvjereni da njih ne može pogoditi nijedna od ovih bolesti češće počinju pušiti.

Znanstvenici smatraju da se u kampanji protiv pušenja trebaju isticati kratkotrajne posljedice pušenja, kao što je primjerice loš zadah, jer se pokazalo da to ima veći utjecaj nego npr. spominjanje nekih ozbiljnih problema.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više