ZNAŠ LI...

Što je twirling?

30.11.2009 u 09:26

Bionic
Reading

Ako ste gledali 'Supertalent', onda vas je mladi Tihomir Bendelja sigurno oduševio svojom twirling točkom. No, što to zapravo jest i kada je nastao ovaj sport?

Twirling je složena sportska disciplina koja sadrži elemente akrobatike, plesa i manipulacije štapom. Ne može se točno odrediti kada je nastao, ali je sigurno da je svoj najveći zamah doživio sedamdesetih godina 20. stoljeća.

Godine 1977. u Londonu su se sastali predstavnici sedam nacionalnih asocijacija twirlinga iz svih dijelova svijeta. Oni su tamo malo pričali, dogovarali se i sljedeće godine je osnovano svjetsko udruženje World Baton Twirling Federation - WBTF.

O twirlingu kao sportskoj disciplini počelo se ozbiljno razmišljati u Slavonskom Brodu 1997. godine. Prvi seminar za twirling i koreografiju je održan u siječnju 1998. s preko 70 polaznika iz Hrvatske i Mađarske i predavačima iz Italije. U travnju 1999. godine osnovan je twirling klub Cascavela, a prvo natjecanje u twirlingu po pravilima WBTF-a održano je u lipnju te iste godine u Slavonskom Brodu.

Zahvaljujući ustrajnosti i viziji twirling kluba Cascavela ,u Hrvatskoj je registrirano još nekoliko klubova, a sve više ih razmišlja o osnivanju klubova i intenzivnijem treniranju twirlinga.

Pogledaj Tihomirovu twirling točku:



U ovoj rubrici svaki tjedan možeš pročitati neku zanimljivost ili otkačenu činjenicu kojom možeš iznenaditi svoje vršnjake, ali i one puno starije!