KAMIONI PUNI BOLI

Veliki prosvjed i performans protiv transporta životinja

19.11.2009 u 11:19

Bionic
Reading

Na hrvatskim granicama kamioni stoje i preko deset sati unatoč zakonom propisana maksimalna dva sata. Mučna putovanja životinja koje se prevoze iz Europske unije nerijetko traju i nekoliko dana

Kako bi se javnosti prikazala svakodnevna patnja životinja prilikom transporta, u subotu 21. studenoga s Trga maršala Tita na Trg bana Jelačića u Zagrebu u 12 sati stiže duga prosvjedna povorka koja će u sklopu performansa dovesti i 'transportni kamion' pun aktivista.

Europska unija i Republika Hrvatska trebaju bez odlaganja pooštriti postojeće zakonske regulative. Prije svega, treba ograničiti maksimalno dozvoljeno trajanje putovanja životinja na ne više od osam sati te nakon toga u potpunosti zabraniti transport životinja. S time se slažu i brojne udruge i ustanove okupljene u međunarodnoj kampanji Handle with Care, koju je pokrenula organizacija World Society for the Protection of Animals (WSPA).

Posljednjih godina znanstvenici postižu konsenzus u stavu i mišljenju o iznimno visokoj razini psihičkog i fizičkog stresa kod životinja u transportu. Posljedično, mnoge zemlje uvode različite stupnjeve regulacije uvjeta transporta životinja u svoja zakonodavstva.

Međutim, sama praksa pokazuje poražavajuću istinu o mnogim neodređenim terminima unutar zakonskih odredbi i njihovu neučinkovitost. Zbog toga nužne su daljnje zakonodavne promjene i puno bolje kontrole provođenja zakona, ali i bolja osviještenost građana o tome da se konzumacijom mesa i mesnih prerađevina postaje naručitelj patnje te da svaki pojedinac može odbiti sudjelovati u tome.

Stravični podaci o transportu životinja:

Lomovi kostiju, krvarenja i hematomi najčešće su ozljede kod ptica (procjena višestrukih lomova kostiju kod pilića brojlera iznosi čak i do 95 posto), a nastaju kao posljedica izuzetno grubog rukovanja i pretrpavanja u prljave i uske sanduke ili kaveze za transport.

Fizički i psihički stres kod svinja osobito se povećava zbog činjenice da svinje trpe tzv. bolest kretanja (one pokazuju visoku razinu osjetljivosti na buku, kretanje, promjene u okolini i sl.), koja se očituje kroz izlučivanje sline, povraćanje, proljev, povećanje tjelesne temperature i apatiju.

Pretrpanost i ostali čimbenici stresa kojima su goveda izložena tijekom transporta djeluju na znatno narušavanje njihova imunološkog sustava, zbog čega često obole od upale pluća izazvane virusom goveđeg herpesa ili bakterijom Pasteurelle.

Istraživanja su pokazala da nakon 24 sata ovce i janjad gube i do 8 posto tjelesne težine, što je posljedica učestalog izbacivanja izmeta. Takva reakcija je posljedica iznimnog psihičkog stresa. I nakon duljih razdoblja žeđi, ovce u većini slučajeva ne piju vodu iz nepoznatog izvora. Česti uzroci smrti su dehidracija, gušenje i gaženje do smrti.