ZA DEČKE

Samopregledom preduhitri boleštine

04.12.2009 u 11:00

Bionic
Reading

Uz sve ove viroze, gripe i mnoge druge bolesti koje nam prijete u novom stoljeću, ponekad se i u ranoj dobi, kao što je tinejdžerska, sigurno zapitaš: 'Jesam li zdrav?' Evo kako ćeš pogledom na neke svakodnevne stvarčice znati da je s tobom zapravo sve u redu

Svjedoci smo vijesti koje nam javljaju da su poremećaji kao što su kolesterol, dijabetes, tumori sve češći u mlađoj životnoj dobi. Ipak, ne treba raditi paniku, ali ako otkriješ da neke od navedenih stvari kod tebe baš i ne štimaju, najbolje se javiti liječniku.

NOKTI

Nokti su pokazatelj zdravlja. Vrlo često poremećaji u rastu noktiju te razne linije, nakupine ili izrasline na noktima mogu značiti bolest u nekom drugom dijelu tijela.

U globalu, zdrav nokat je ružičast, gladak i čvrst. Različite bijele točkice ili zanoktice te sitne nepravilnosti isto su OK. Međutim, velika odstupanja od toga znak su za uzbunu. Tako su žućkasti nokti koji sporo rastu znak plućnih problema, najčešće bronhitisa. Udubine po noktima, tzv. Beauove linije (vodoravni utori u noktu paralelni s polumjesecom) znak su dijabetesa. Nokti kojima se rubovi dižu, račvaju prema van, znak su pomanjkanja željeza.

URIN

Možda ti se i sama pomisao na pogled na mokraću čini odvratnom, ali s vremena na vrijeme nije ni to loše napraviti. Najbolja boja urina je svijetložuta. No boja ovisi i o tome koliko tekućine uzimaš. Ako zaista piješ mnogo vode, normalna mokraća je sasvim svijetla. S druge strane, ako piješ premalo vode, može biti i tamnožuta. No, druge znakove ne treba zanemarivati, a to su čudni mirisi koji se pojavljuju duže vrijeme (i znaš da nisu povezani s konzumacijom neke hrane kao što su špragoge ili mozzarella), krv u mokraći, slatkasti miris ili bilo koja druga promjena u boji i mirisu.
BRZINA OTKUCAJA SRCA U MINUTI

U mirovanju je normalna brzina otkucaja srca od 60 do 80. Ipak, i do 90 otkucaja još se uvijek tolerira. No, sve sporije i brže može biti znak ozbiljnih bolesti u tijelu.

Kako možeš i sam provjeriti broj otkucaja? Stavi kažiprst i srednjak na zapešće suprotne ruke i kada osjetiš bilo, na satu prati da prođe petnaest sekundi i broji otkucaje. Potom ih pomnoži s četiri.

KOŽA

Zanemarimo bubuljice i akne. Zdrava koža je elastična i lako se vraća u prvotno stanje ako je natežemo. Najčešći problem koji se vidi na koži je dehidracija. Napravi test na stražnjoj stranu ruke ispod ramena – uštipni se. Ako se koža odmah vrati u stanje kakvo je i bilo, sve je OK. No ako se vraća sporo i još se neko vrijeme vidi mjesto na kojem si se uštipnuo – znak je to dehidracije.

SPERMA

Normalna količina sperme pri ejakulaciji je do 2 do 5 ml, što je oko jedne žlice. Manja količina od 2 ml može biti znak hiperspermije, stanja koje može dovesti do sterilnosti. Osim količine, bitna je i boja koja je bijela ili siva. Sukrvica u sjemenu može biti znak bolesti. Također, normalna sperma je ljepljiva – ako je prerijetka, također nije dobar znak i trebao bi posjetiti liječnika.