DAN TOLERANCIJE

Koncert za Ritza okupio stotinjak Zagrepčana

14.11.2009 u 20:16

Bionic
Reading

Nekoliko stotina Zagrepčana svih generacija odazvalo se koncertu sjećanja na Luku Ritza i sve žrtve nasilja, održanom uoči Međunarodnog dana tolerancije u subotu na središnjem gradskom trgu

Kao i prošle godine, miroljubivi koncert s prosvjednom notom pod nazivom 'Svačije je pravo živjeti' upriličile su grupe Adastra, čiji je frontman Jeronim Marić napisao pjesmu 'Surovi grade' posvećenu zagrebačkom maturantu Luki, zatim Socijalna služba, Vatra i Psihomodo pop, dok su voditelji u nekoliko navrata podsjećali kako je nasilje sveprisutno među mladima.

Na Trgu su bili brojni prijatelji Luke Ritza i mladi koji ga nisu poznavali, ali su proživjeli slična iskustva. Lukine roditelje pozdravili su i SDP-ovci Zoran Milanović i Ivo Jelušić.

Suzana Ritz, majka preminulog Luke, istaknula je kako okupljanje nije samo u spomen na njezinog sina, već na sve žrtve nasilja, čija imena nisu odjeknula u javnosti poput Josipa Klasnića, Igora Vitasa, Martina Opačka, Nike D., Frane Despića...

'Na zagrebačkim ulicama i u odgojno-obrazovnim ustanovama povećava se broj nasilja i to nas zabrinjava. Želimo senzibilizirati mlade na veći stupanj tolerancije, komunikacije i zajedništva i želimo im reći da još uvijek postoji sustav moralnih vrijednosti koji treba biti na prvom mjestu kako bi nasilja bilo što manje. Grad Zagreb podržao je ideju roditelja preminulog Luke Ritza o osnivanju Savjetovališta za mlade, gdje bi roditelji i djeca mogli postavljati tisuću pitanja koja ih muče', naglasila je Božića Šimleša iz Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport.

Savjetovalište za mlade s radom bi trebalo započeti već 1. siječnja iduće godine.