SVAČIJE JE PRAVO ŽIVJETI!

I ove godine koncert u spomen na Luku Ritza

13.11.2009 u 19:09

Bionic
Reading

Koncert za tragično preminulog Luku Ritza održat će se i ove godine, kako bi se upozorilo na opasnosti nasilja među mladima. Na Trgu bana Josipa Jelačića okupit će se 14. studenog točno u podne brojni izvođači koji će, kao i prije godinu dana, obilježiti smrt ovoga tinejdžera

Frontmen grupe Adastra Jeronim Jerko Marić prošle godine pokrenuo je inicijativu za održavanjem prosvjednih koncerata kao upozorenja na nasilje među mladima.

Marić već neko vrijeme aktivno pokušava utjecati na nadležne institucije i organizacije kako bi se promijenila situacija u Zagrebu, kao glavnom gradu, u kojemu ne postoji klub gdje bi se maloljetnici mogli nesmetano zabavljati, a istovremeno biti zaštićeni od nasilnika i poroka.

Inače, Adastra je svoju pjesmu 'Surovi grade' posvetila upravo maturantu Luki Ritzu, kojeg je, u noći sa 31. svibnja na 1. lipnja, na Mostu slobode pretukla skupina vršnjaka, a desetak dana kasnije Luka je preminuo od posljedica zadobivenih udaraca.

Na prošlogodišnjem koncertu održanom pod nazivom 'Svačije je pravo živjeti!' okupilo se oko 1.500 Zagrepčana, a akciju protiv nasilja podržali su Lukini roditelji i prijatelji, političari i brojni mladi Zagrepčani.
Poruku koncerta odaslala je Lukina mama. 'Širite ljubav, toleranciju i pažnju', rekla je tom prilikom Suzana Ritz.

Na tom su koncertu, osim grupe Adastra nastupili Psihomodo pop, Gatuzo, Majke i Lukin bend Shangri La, kojem je to bio prvi javni nastup.