ZIMSKE BRIGE

Njega kose u hladnijim danima

17.11.2009 u 10:00

Bionic
Reading

Suhi, različite boje od ostatka kose, baš kao slama, ispucani vrhovi vrlo su česti upravo u zimskim mjesecima zbog vjetra i hladnoće, kad na naplatu dolazi i maćehinski odnos prema kosi za vrijeme ljeta

Kosa, složit će se svi, privlači poglede i slama muška srca - no sam ako je lijepa i njegovana. Kosa zimi zahtijeva puno više njege jer boravimo u zagrijanim prostorijama koji isušuju našu kožu, ali i kosu. Stoga ne zaboravite i u hladnijim danima koji su pred nama na brigu oko kose. Donosimo nekoliko korisnih savjeta za njegu kose zimi:

Odmorite kosu od tretmana

Stručnjaci kažu kako je zimi najbolje kosu odmoriti od tretmana poput ravnanja, 'peglanja' ili izbjeljivanja jer su vlasi u hladnijim danima puno osjetljivije na ovakve postupke.

Dodatna zaštita

Kad se temperature spuste, potrebna je zaštita od hladnoće u vidu kapa ili kapuljača. Mnogi zaboravljaju da je najvažnije da su napravljene od prirodnih materijala. Naravno, kada ulazite u zagrijanu prostoriju, obavezno ih skidajte kako se tjeme ne bi nepotrebno oznojilo.

Redovito šišanje

Dlaka se počinje 'sušiti'od vrha, pa je posjet frizeru u zimskim mjesecima potreban i češće nego u ostatku godine. 

'Ne' prečestom pranju

Nije dobro previše često prati kosu. Daj kosi malo mira i odmora. Najbolje je kosu prati dvaput tjedno, a ako baš moraš češće, onda barem svaki drugi dan. Svakodnevno pranje previše isušuje kosu i čini je podložnijom na pucanje vrhova.

Češljanje prije kupanja

Ovaj korak mnogo djevojaka preskoči. No činjenica je da dobro raščešljavanje kose prije šamponiranja zapravo smanjuje lom vlasi pri samom šamponiranju.

Prije šamponiranja dobro namoči kosu. Nikako nemoj šamponirati suhu kosu. Također, šampon nanesi od korijena prema vrhovima. Dobro ga isperi, jer ostaci mogu isušivati i pogodovati ispucanim vrhovima. Budi nježna prema kosi dok šamponiraš.

Regenerator

Regenerator može dobro doći za raščešljavanje kose. Dobar regenerator vrijedan je svoje cijene. On čini kosu sjajnijom i mekšom. Kad ga naneseš, ostavi ga barem pet minuta da djeluje, a potom dobro operi.

Sušenje

Nakon pranja prema kosi budi nježna. Nemoj je grubo masirati i zamotavati u ručnik. Sve ovo oštećuje kosu. Najbolje je sušiti je na zraku, a ne sušilom, jer ono dodatno oštećuje kosu. Nakon što se osuši, kosu raščešljaj.

Nakon što si je obrisala i kosa je još uvijek mokra, dobro je staviti i kremu za zaštitu kose. Postoje i kreme baš za ispucane vrhove.

Ako moraš koristiti sušilo, onda ga uključi na što nižu temperaturu i što više se odmakni od kose. Ako koristiš četku za pravljenje volumena, sušilo usmjeri prema kosi na kratko vrijeme i makni i tako redom uvojak po uvojak.

Zimi se ne preporučaju električni uvijači