KULTNA OBUĆA

Martensice – čizme koje su obilježile 20. stoljeće

11.11.2009 u 09:56

Bionic
Reading

Martensice su prvo počeli nositi radnici, a potom i pripadnici različitih supkultura - pankeri, rokeri, metalci, pa i šminkeri

Dr. Klaus Martens, liječnik u njemačkoj vojsci, za vrijeme dopusta 1945. godine u bavarskim Alpama iščašio je gležanj. Čizme koje je nosio nisu mu bile udobne pa im je omekšao kožu, a u potplate upuhao zrak. Htio ih je još poboljšati, a prilika za to pružila mu se kada su Amerikanci bombardirali njemačke gradove. Za vrijeme bombardiranja ljudi su opustošili dućane, dok je on iz kožarske radionice uzeo kožu i napravio sasvim nove čizme, a odbačenu gumu s kotača aviona Luftwaffe koristio je za izradu potplata. Tako su nastale prve martensice.

Dvije godine kasnije Klaus se udružio sa svojim prijateljem Herbertom Funckom te su započeli proizvoditi čizme sa zračnim jastukom. Najviše ih prodavali ženama, i to čistačicama i kuharicama koje zbog svog zanimanja moraju dugo stajati.

Krajem šezdesetih godina u Velikoj Britaniji su se pojavili skinheadsi, a jedan od njihovih zaštitnih znakova postale su martensice, osobito one s čeličnim kapicama koje su predstavljale potencijalno oružje. Skinheadsi su prepoznatljivi po bijelim vezicama, posebice oni najekstremniji.

Sedamdesetih se pak rađa punk koji je također prihvatio marte i kombinirao ih s odjećom prepunom ziherica. The Clash, The Ramones i Sex Pistols nisu se pojavljivali bez robusnih martensica na pozornici!

Osamdesetih se marte počinju usklađivati s odijelima i šarenim šeširićima, a postale su popularne osobito među ženama koje ih nose s haljinama te ih kupuju u mnogim drugim bojama, a ne samo crnoj.

No tek devedesetih počinje njihov pravi procvat, kada se pretvaraju u pravi kultni predmet. Jedan od njihovih najboljih promicatelja zasigurno je bio bend Nirvana, čiji su obožavatelji nosili marte odvezanih vezica. Nakon njih, populariziraju ih i druge grupe – Suede, Oasis, Blur... Dakako, nose ih i Madonna, Red Hot Chilli Peppers, Depeche Mode i mnogi, mnogi drugi.

Prodaja i promocija marti u Hrvatskoj kreće u vrtlogu rata, davne 1994. godine.
Jedan od prvih koji je počeo nositi kultnu čizmu bio je glazbenik Damir Urban koji se i u spotu za pjesmu 'Mala truba' pojavljuje u martama. Uz njega, vole ih obuvati Ivanka Mazurkijević, Jinx, Pips Chips & VideoClips, Darko Rundek itd.

Danas postoji više od 3.000 modela marti. Od 2003. godine se najveći dio proizvodnje, posebice onaj iz Velike Britanije, preselio u Kinu i na Tajland, no u Britaniju se opet vraćaju 2007.

Godine 2000. kompanija je započela i s proizvodnjom martensica koje su u cijelosti napravljene od sintetike, bez imalo kože.

Pogledaj reklamu za marte: