Teen ZNAŠ LI...

Što je amigdala?

  • Autor: tportal.hr
  • 9.11.2009 7:20:02
  • 9.11.2009 7:17:00

Amigdala ili Corpus amygdaloideum (od grčke riječi za badem), u anatomiji je naziv za velik sklop jezgara smješten u vrhu sljepoočnog režnja

Običnim rječnikom moglo bi se reći da je amigdala centar za emocije. Ako vas netko uzruja, nešto vas izbaci iz takta, netko vas povrijedi, amigdala odmah šalje ostatku mozga uzbunu i vaše srce počinje jače kucati, ruke vam se znoje i vi ste u predstresnom stanju.

Postoje dvije amigdale, po jedna sa svake strane mozga i smještene su bliže prednjoj strani glave. Ljudska amigdala razmjerno je velika u odnosu na amigdalu naših najbližih evolucijskih srodnika primata.

Kad bi nam amigdala bila kirurški odstranjena, izgubili bi smo sposobnost prepoznavanja osjećaja, kao i svaki osjećaj o osjećajima. Bili bismo nezainteresirani za kontakte, ne bismo mogli prepoznati bliske rođake pa čak ni rođenu majku.

Amigdala služi kao spremište emocionalnog pamćenja. Život bez amigdale lišen je značenja svega što ima obilježje osobnog.

U ovoj rubrici svaki tjedan možeš pročitati neku zanimljivost ili otkačenu činjenicu kojom možeš iznenaditi svoje vršnjake, ali i one puno starije!


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više