ZNAŠ LI...

Zašto plamenci često stoje na jednoj nozi?

29.12.2008 u 08:09

Bionic
Reading

Stajanjem na jednoj nozi plamenci, rode i druge dugonoge ptice smanjuju gubitak topline kad puše vjetar

Naime, kod ptica je gubitak temperature preko nogu na kojima nemaju perje i kljuna relativno velik, pa ih zato sklanjaju u perje koje je dobar izolator i tako se griju.

Ono što se ljudima može činiti kao neudoban položaj, za pticu ne predstavlja nikakav napor. Poseban mehanizam sprečava klecanje noge na kojoj ptica stoji, pa za stajanje uopće ne koristi mišiće. Sličan mehanizam sprečava i pticu da padne s grane kad spava.

Plamenci žive u Africi, jugozapadnoj i srednjoj Aziji, južnoj Europi, Južnoj i Srednjoj Americi. Na jugu Španjolske i Francuske se gnijezde ružičasti plamenci (Phoenicopterus roseus), najveća i najraširenija vrsta. Ova vrsta je velika oko 130 centimetara i nastanjuje Afriku, Aziju i Južnu Europu.
Grupe koje se okupljaju na određenim mjestima koja nastanjuju mogu brojati i do milijun jedinki. Nažalost, krivolov kao i pljačka njihovih jaja doveli su do smanjenja broja ove lijepe životinje.

Inače, neobični kljun savijen prema dolje omogućuje im lakše uzimanje hrane, sićušnih račića, latvi insekata i algi.

Mužjaci plamenca ili flaminga u vrijeme parenja pred ženkama rade pravi mali plesni show.
U ovoj rubrici svaki tjedan možeš pročitati neku zanimljivost ili otkačenu činjenicu kojom možeš iznenaditi svoje vršnjake, ali i one puno starije!