CIRKUMCIZIJA

Obrezivanje – svi razlozi za i protiv

12.11.2009 u 12:02

Bionic
Reading

Obrezivanje vam je zasigurno najpoznatije kao običaj kojim se u nekim religijama (islam, judaizam) obilježava ulazak dječaka u svijet odraslih. No ovo je tek jedan dio priče o obrezivanju jer danas postoje i mnogi drugi razlozi za ovaj operativni zahvat

Primjerice, u SAD-u je to učestali zahvat koji mnogi roditelji traže za svoju djecu. Razlozi su uglavnom higijenski i estetski jer se kod obrezanog penisa ispod kožice ne skuplja smegma (bijela nakupina nečistoće), a mnogi vjeruju da je obrezani penis i – ljepši. Osim toga, pokazalo se i da kod seksualnog čina s obrezanim muškarcem i žene imaju manje šanse za vaginalne upale. Stoga ne čudi da, primjerice, jedna od junakinja u popularnoj seriji 'Seks i grad' odbija spavati s muškarcima koji nisu obrezani.

Nadalje, kod obrezanih muškaraca su i manje šanse za prijenos virusa HIV-a, pa je čak i UN predložio češće obrezivanje u područjima u kojima se ova bolest jako širi. Danas je u cijelom svijetu oko 30 posto muške populacije obrezano.

Osim toga, studija u SAD-u pokazala je i da obrezani muškarci imaju manju opasnost od infekcije HPV-om. Upravo kad je u pitanju 'čišćenje' organizma od HPV-a, cirkumcizija se pokazala vrlo blagotvornom. Obrezani muškarci obuhvaćeni istraživanjem imali su triput više vjerojatnosti riješiti se svakog od stotinjak tipova HPV-a u odnosu na muškarce koji se nisu podvrgnuli cirkumciziji. Iako razlog tomu znanstvenicima još uvijek nije potpuno jasan, pretpostavljaju da odgovor leži u tome što obrezani muškarci tijekom spolnih odnosa rjeđe imaju oštećenja kože, zbog čega manje čestica HPV-a uđe u njihov organizam.

Treba napomenuti još jednu važnu stvar. Kada se kožica ne može prevući preko glavića u dječjoj dobi (stanje poznato kao fimoza), zbog nakupljanja bakterija ispod nje može doći do učestalih upala mokraćnih putova, ali i bubrega.

Stoga se, barem što se Hrvatske tiče, obrezivanje ili, medicinskim rječnikom, cirkumcizija, najčešće obavlja upravo zbog toga. Kod djece se radi o pravom operativnom zahvatu pod općom anestezijom, a ukoliko nema jačeg krvarenja, pacijent isti dan ide kući. Pacijent dobiva i nekoliko šavova koji sami otpadaju.

Kod odraslih se zahvat često obavlja i pod lokalnom anestezijom. U starijoj dobi sve je mnogo bolnije, a nenadane erekcije mogu dovesti do pucanja šavova i krvarenja.

Turski su liječnici proveli jedno istraživanje koje je pokazalo da obrezani muškarci kasnije ejakuliraju od neobrezanih, što mnogi smatraju prednošću.

Protiv obrezivanja

Mnogi smatraju da roditelji ne bi trebali odlučivati o nečemu tako osjetljivom na tijelu muškog djeteta. Znamo da postoji i žensko obrezivanje koje većina svijeta osuđuje i naziva – sakaćenjem, no s druge strane se o obrezivanju dječaka govori kao o nečem sasvim normalnom, čak i poželjnom. Ukoliko dijete nema nikakvih infekcija i sličnih medicinskih komplikacija zbog kožice na penisu, mnogi smatraju da je ne treba dirati, isto kao što ne treba dirati ni slijepo crijevo ako ono ne pravi probleme.

Dakako, radi se i o etičkom pitanju jer dijete u dobi u kojoj se u zapadnom svijetu obrezivanje obavlja obično ne može samo odlučiti želi li se obrezati ili ne.