AMERIČKI IZUM

Tinejdžeri više ne mogu slati SMS poruke i voziti

26.12.2008 u 09:19

Bionic
Reading

Izumitelji s američkog Sveučilišta Utah osmislili su novi uređaj, zbog kojeg će mnogi roditelji koji imaju tinejdžere vozače biti presretni

Radi se o uređaju koji onemogućuje slanje SMS poruka te razgovor putem mobitela za vrijeme vožnje. Svi tinejdžeri koji su voljeli brbljati i tipkati poruke i voziti odsad to više neće moći raditi.

Uređaj je napravljen tako da je ključ automobila spojen s njim i kada se automobil želi pokrenuti, ključ se mora izvaditi iz spomenutog uređaja, koji tada šalje signal prema mobitelu i onemogućuje njegov rad. Kada se automobil zaustavi i ključ vrati u uređaj, signal se više ne odašilje i tek se tada može normalno razgovarati na mobitel ili slati SMS poruke.

Za proizvodnju uređaja već je zainteresirana jedna privatna tvrtka te se očekuje da će se u prodaji naći za šest mjeseci. Ipak, mnogi se pitaju što ako se nešto dogodi i zaista nam zatreba telefon dok se vozimo.

Iako će uređaj najlakše nametnuti roditelji svojim tinejdžerima, vjerujemo da ima i mnogo pripadnika ostalih dobnih skupina koji čine veliku pogrešku i šalju poruke ili telefoniraju dok voze te bi im ovakvo što bilo od velike koristiti za povećanje sigurnosti u prometu.