DREVNA TRADICIJA

Borba s aknama na japanski način

14.10.2009 u 10:41

Bionic
Reading

Japanke i Japanci poznati su po svojoj lijepoj, glatkoj koži. Vjerojatno je to tako jer se za nju počinju brinuti još od najranije dobi. Radi se o raznim esencijalnim uljima te čajevima, dakle nečemu što zaista nije skupo. Mnoge od ovih tehnika stare su i tisuću godina

Dakako, treba znati da i japanski tinejdžeri dobivaju akne – istraživanja su pokazala da oko 90 posto njih dobiva akne u pubertetu. No, također se pokazalo da oni i vrlo brzo rješavaju ovaj problem. Stoga, mogli bismo zaključiti da ima nešto u japanskoj tradicionalnoj medicini.

ESENCIJALNA ULJA

Operi lice vodom koja je toliko topla koliko možeš podnijeti. Ovako se otvaraju pore. Na vatu ili ručnik stavi esencijalno ulje kamilice te ga lagano nanesi na aknama zahvaćena područja. Ostavi neka odstoji jednu do dvije minute, a potom isperi hladnom vodom kako bi se pore zatvorile.

Osim kamiličinog ulja, dobro je i ulje čajevca, nevena, aloe vere te od sjemenki grožđa. Sva se ulja nanose na sličan način.

ČAJEVI

Pijenje čaja rooibos je odlično protiv akni. Trebaš znati da je mješavina u rinfuzi mnogo bolja od uzimanja čaja u filter vrećicama. Prelij jednu žlicu čaja s dva decilitra kipuće vode i ostavi da odstoji oko pet minuta. Popij.

Također, od čaja rooibos možeš napraviti i kašicu koja se nanosi na lice. Smiješaj suho lišće i toliko vode da se stvori kaša koju nakon toga naneseš na lice, odnosno na aknama zahvaćena područja. Potom preko maske staviš gazu ili koji drugi komad tkanine te lagano pritisneš. Ostaviš 10 do 15 minuta te opereš lice hladnom vodom i blagim sapunom.

PREHRANA

Način prehrane jako je bitan za borbu protiv akni i općenito zdravu kožu. Mnogo svježeg voća i povrća pomaže da koža ostane hidratizirana. Zeleni čaj s limunom odličan je antioksidant.

I kurkuma, poznati začin, također je dobra protiv akni.

HIGIJENA

Pranje lica sapunom nekoliko puta u tijeku dana smanjuje nakupine masnoća te rast bakterija na koži. Naravno, bitno je pronaći dobar, blagi sapun koji odgovara tvojoj koži.