DOSADNA NAPAST

Sve što niste znali o celulitu

09.10.2009 u 09:00

Bionic
Reading

Celulit se obično nakuplja s godinama, no nije rijedak ni u vrlo ranoj životnoj dobi – tinejdžerskoj. Ponekad ga nazivaju i narančinom korom ili svježim sirom. Stručnjaci kažu da se celulit danas javlja već i kod dvanaestogodišnjakinja! Saznaj nešto više o ovoj pošasti

Što je celulit?

Mnogi smatraju da celulit mogu dobiti samo osobe koje imaju problema s viškom kilograma. Međutim, ovo nije istina – svjedoci smo da i manekenke te sportašice, koliko god bile vitke i u formi, nerijetko pokazuju naslage celulita na bedrima i ostalim dijelovima tijela.

Celulit su nakupine masnih stanica koje se smještaju uz samu kožu i upravo zbog toga postaju vidljive. Nakupine masnih stanica u žena razlikuju se od onih u muškaraca jer se samo u žena zbog prekomjernog odlaganja masti javlja celulit. Za razvoj celulita odgovorna je građa ženskog masnog tkiva kojeg one imaju 30 posto više od muškaraca. Na mjestima tipičnima za razvoj celulita nalazi se posebna vrsta masnih stanica koje imaju ulogu nakupljanja masti te se nikakvom dijetom ili tjelesnom aktivnosti ne može utjecati na njih. Te nakupine masti predstavljaju rezervu energije kako bi žena mogla iznijeti trudnoću.

Najzahvaćenija područja

Celulit se najčešće nakuplja na bedrima, i to s unutrašnje i vanjske strane. No celulit se može pronaći i na trbuhu, leđima, nogama i rukama – svim mjestima gdje se masnoća nakuplja.

Simptomi?

Simptomi celulita su opuštena koža s nabranim i ulegnutim mjestima. Koža u početku može biti i napeta, a da se ipak ima celulita. Najbolji samopregled je – stisni komad kože i potkožnog tkiva između dva prsta. Ako se pojavi stanje slično narančinoj kori – imaš celulit.

Rizični faktori

Već sama činjenica si pripadnica nježnijeg spola znači da si u rizičnoj skupini za dobivanje celulita. Naime, 80 posto ženske populacije susreće se s celulitom. Osim ovoga, i genetika je bitna. Dakle, ima li i tvoja majka celulit, velike su šanse da ćeš ga imati i ti. Osim toga, rizični faktori su i sve češće uzimanje oralne kontracepcije, slaba fizička aktivnost, uglavnom sjedilački način života, oblik tijela i dr. Ne zaboravimo i način prehrane te držanje tijela (nepravilno sjedenje ili stajanje – veća šansa za dobivanje celulita).

Tretmani

Iako se celulita teško riješiti, može postati manje vidljiv. Probaj piti veće količine vode. Voda čisti tijelo, posebice kožu koja postaje zategnutija i sjajnija. Također, vježbe zatezanja tijela su dobra stvar je zatežu kožu te celulit postaje manje vidljiv. Masaža kože, posebice područja zahvaćenih celulitom, također smanjuje vidljivost narančine kore jer se tako poboljšava cirkulacija. Treba paziti i na prehranu jer nezdrava hrana samo pogoduje razvoju celulita.