'BULLYING - DOGAĐA SE I MENI'

Svako četvrto dijete izloženo nasilju u školi

06.10.2009 u 15:00

Bionic
Reading

Svako četvrto dijete svakodnevno je izloženo barem jednom obliku nasilja u školama, a nasilje se najčešće događa među djecom između 10 i 14 godina, istaknuto je na stručnom skupu 'Bullying - događa se i meni', kojeg su organizirali kazalište Mala scena i SOS Dječje selo Hrvatska

Pedagoška savjetnica SOS dječjeg sela Hrvatska Gordana Daniel rekla je kako su nasilnici sve mlađi, a nerijetko su to i djevojčice koje su uglavnom verbalno agresivne. Nasilje unutar svog razreda doživljava 37 posto djece, a zabrinjava i činjenica da svako deseto dijete ne govori o tome što mu se događa, rekla je Daniel.

Najveći broj djece, njih 37 posto, nasilje doživljava od svojih vršnjaka, rekla je neuropsihijatrica dr. Dubravka Kocijan Hercigonja, dodajući kako 16 posto njih nasilje doživljava od starije djece, a tri posto čak od djece iz nižeg razreda.

Žrtve se mogu prepoznati po iznenadnoj promjeni ponašanja, izbjegavanju odlazaka od kuće, gubitku apetita, sklonosti depresivnim reakcijama i slično, rekla je Jasna Špoljarić iz SOS Dječjeg sela Lekenik.

Roditelji moraju jasno izraziti neslaganje s nasilničkim ponašanjem, a ne ga opravdavati, ustvrdila je Špoljarić.

Programska voditeljica u UNICEF-u za Hrvatsku Đurđica Ivković, podsjetila je da je po podacima iz 2002. svako peto dijete u Hrvatskoj doživljavalo vršnjačko nasilje, a danas ga doživljava svako četvrto dijete.

Podsjetila je kako je UNICEF još 2003. godine pokrenuo veliku nacionalnu akciju za sigurno i poticajno okruženje u školama Stop nasilju među djecom. U akciju se do sada uključilo više od 250 škola, s više od 140 tisuća učenika i 10 tisuća učitelja. Njima su dodijeljeni educirani mentori, koji ih uvode u programe, koje kasnije provode učitelji sa razredima.

Govoreći o vršnjačkom zlostavljanju, odnosno situaciji kada je u čin nasilja uključena namjera da se ono ponavlja, Ivković je rekla kako se u školama koje su tri godine provodile UNICEF-ov program nasilno i zlostavljačko ponašanje smanjio. Stručnjaci su istaknuli da su, zbog nasilja koje je postalo uobičajeno u medijima, djeca postala na njega neosjetljiva.

Obiteljski, bračni i partnerski terapeut Vlasta Grgec Petroci naglasila je kako društvo suočeno s porastom nasilja među mladima nema dovoljan broj stručnih i educiranih djelatnika za ciljani individualni i grupni tretman s djecom i mladima koji se nasilno ponašaju.