BEZ NERVIRANJA

Uh, taj PMS!

12.10.2009 u 12:10

Bionic
Reading

Gotovo devedeset posto pripadnica ljepšeg spola pati od predmenstrualnog sindroma (PMS), a neki od najčešćih simptoma su depresija, nervoza, pojačani apetit i glavobolja. Uz nekoliko naših korisnih savjeta možda ćeš te dane lakše podnijeti

Premda nije poznato što uzrokuje PMS, stručnjaci su otkrili čak 250 različitih simptoma u danima prije menstruacije. Svaka cura to različito doživljava (naravno, bilo bi strašno da netko ima odjednom svih tih dvjestotinjak boljki), no svi se slažu da se simptomi mogu ublažiti pravilnom prehranom, tjelovježbom i uklanjanjem uzroka stresa.

Kad su u pitanju simptomi koji te mogu pogoditi na emocionalnom polju, poput depresije, nervoze, plačljivosti, razdražljivosti ili nekontroliranih ispada bijesa (što ni krive ni dužne na svojoj koži mogu osjetiti tebi bliske osobe), predlažemo nekoliko načina rješavanja tih tegoba.

Stres se ubraja među glavne moguće uzročnike PMS-a, stoga ga je važno svesti na najmanju moguću mjeru. Emocionalni stres povećava razinu određenih hormona, ali smanjuje razinu serotonina i dopamina koji su odgovorni za dobro raspoloženje. Upravo zato se javlja tuga, plačljivost i loše raspoloženje. Zato se u te dane oboružaj komedijama, čitaj zabavne knjige, bavi se laganom tjelovježbom, razgovaraj s bliskim osobama ili boravi u prirodi.

Prije menstruacije smanjuje se lučenje nekih hormona. To se odnosi i na testosteron (muški spolni hormon koji se u maloj količini luči i kod djevojaka), a koji je, između ostalog, zadužen za lijevu stranu ljudskog mozga, onu zaduženoj za logiku, matematiku, odnosno racionalno.

To znači da će pred menstruaciju biti aktivnija desna strana mozga, ona osjećajnija i kreativnija. Zbog toga možeš biti razdražljivija i sklonija nagloj promjeni emocija, pa ti savjetujemo da te promjene ponašanja usmjeriš prema nekim kreativnim aktivnostima, ovisno o sklonostima, poput izrade nakita, slikanja, ukrašavanja majica i sl.

Vrijeme će ti začas proći, a usput ćeš zaboraviti na nervozu i razdražljivost.

Budući da se prije menstrualnog ciklusa smanjuje lučenje hormona progesterona, mnoge cure se osjećaju samostalnije i odlučnije, pa će biti osjetljivije na autoritete, odnosno može im smetati ako im netko naređuje.

Pojačana aktivnost desne strane mozga znači i da ćeš biti plačljivija, ali i da će ti intuicija raditi jače nego uobičajeno. Mnoge cure su u fazi PMS-a vrlo svadljive, no sjeti se na vrijeme da je to utjecaj hormona, a ne toga što te je netko isprovocirao. Odlučnost koju osjećaš u te dane iskoristi tako da konačno razgovaraš s prijateljicom o vašim problemima kako biste jednom zauvijek, ali naravno mirno i diplomatski, razjasnile što vas muči već neko vrijeme, ili započni sa sportskim aktivnostima, što odgađaš mjesecima.