VEGE IZAZOV

Svjetski je dan vegetarijanstva

01.10.2009 u 18:27

Bionic
Reading

Svjetski dan vegetarijanstva dan je preko 150.000 vegetarijanaca u Hrvatskoj čiji je broj u stalnom porastu, ali i većine stanovništva koja razumije važnost razvitka vegetarijanskog načina življenja

Povodom održavanja festivala ZeGeVege 18. rujna, Lush i Prijatelji životinja pokrenuli su 'vege izazov' i pozvali građane da do 1. listopada, Svjetskog dana vegetarijanstva, budu vegetarijanci ili vegani.

Prijavljenih za vege izazov ima iz cijele Hrvatske, čak iz 25 mjesta: iz Crikvenice, Čakovca, Donje Zeline, Dubrovnika, Gračaca, Ičića, Koprivnice, Lipovljana, Opatije, Osijeka, Poreča, Pule, Rijeke, Sesveta, Siska, Slavonskog Broda, Splita, Tuhelja, Varaždina, Velikog Trgovišća, Viškova, Zaboka, Zadra, Zagreba i Zaprešića. Među prijavljenima bili su i Petra Nižetić, Iva Šulentić, Ivana Radovniković i Ana Stunić.

Za većinu prijavljenih Svjetski dan vegetarijanstva neće biti kraj izazova, već dan odluke o trajnoj promjeni načina prehrane i prelasku na etičko, ekološko i zdravije životno opredjeljenje. Takvom odlukom izazov se nastavlja čitavog života, kako kroz gurmanska otkrića tako i kroz nove spoznaje o prednostima veg(etarij)anske prehrane.

Onima koji se ipak ne odluče vege izazov zamijeniti vegetarijanskim načinom života, ostaje korisno iskustvo koje će im u budućnosti omogućiti lakše prebacivanje na bezmesnu prehranu. Uspjehom će se smatrati i ako sudionici prestanu s upotrebom proizvoda testiranih na životinjama ili primjerice počnu koristiti platnene umjesto plastičnih vrećica.

Kako bi proslava Svjetskog dana vegetarijanstva i uspješnog vege izazova bila podijeljena sa svim zainteresiranim građanima, Prijatelji životinja u suradnji s Lushem organizirali su prigodni štand u četvrtak, 1. listopada na Trgu bana Jelačića, na kojem je u 12 sati bila pripremljena veganska degustacija uz mirisna iznenađenja. Proslavi i degustaciji pridružili su se sudionici vege izazova, među njima i Petra Nižetić.