Teen ISTRAŽIVANJE POKAZALO

'Headbanging' može biti opasan po zdravlje

  • Autor: Hina
  • 20.12.2008 10:27:04
  • 19.12.2008 23:00:00

Najnovije istraživanje australskih znanstvenika koje se prvi put pozabavilo tzv. 'headbangingom' - treskanjem glavom u brzom ritmu metal glazbe - pokazalo je kako ovaj specifični ples može biti opasan po zdravlje

Naime, Declan Patton i Andrew McIntosh sa sveučilišta Novog Južnog Walesa u Sydneyju promatrali su brojne hard rock i metal koncerte kako bi ustanovili tehnike 'headbanginga', a zatim su izradili biomehaničku analizu koja je kulminirala izradom prvog 'teoretskog headbanging modela'.

U tom istraživanju, koje je objavio British Medical Journal, navodi se da taj ples može izazvati simptome slične trzajnoj ozljedi vrata.

U tipičnom 'death metal' ritmu od 146 udaraca po minuti i mlataranjem glavom pod lukom od najmanje 45 stupnjeva 'postoje rizici za blaže ozljede glave i vrata', a s bržim ritmom i većim lukom 'sigurno postoje rizici blažih traumatskih ozljeda mozga', navodi se u istraživanju.

Godine 2005, gitarist grupe Evanescencea Terry Balsamo doživio je moždani udar kao posljedicu stvaranja krvnog ugruška u vratu izazvanog 'benganjem'.

I što se može učiniti kako bi se smanjili rizici od ozljeda? Nositi ovratnik za vrijeme heavy metal koncerata i plesanja ili slušati izvođače lakših nota poput Michaela Boltona ili Celine Dion, kažu ova dvojica znanstvenika.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više