VI PITATE, MI ODGOVARAMO

Vaši problemi (22. 12.)

22.12.2008 u 09:00

Bionic
Reading

Na stranicama Teena svakog tjedna odgovaramo na vaša pitanja

OSJEĆAM SE MANJE VRIJEDNOM OD DEČKA

Pozdrav! Prvo vas želim pohvaliti jer stvarno puno pomažete svojim savjetima, ne samo onima kojima odgovarate na pisma, nego i nama koji čitamo odgovore na tuđa pitanja jer nas je dosta sa sličnim problemima. Dakle, imam 16 godina i jedno duže vrijeme nisam imala nikakvog dečka, no onda se, kao grom iz vedra neba pojavio on, dečko kojeg dosad uopće nisam zamjećivala, a koji je bio, da tako kažem, 'skriveni dragulj'. U vezi smo par tjedana i sve je super - nalazimo se koliko stignemo, lijepo provodimo zajedničko vrijeme, razgovaramo o svemu, mazimo se, ljubimo itd. No, kao i uvijek, ništa ne može biti baš tako savršeno. Muči me to što imam osjećaj da sam ispod njegovih očekivanja. Istina, možda se time i ne bih trebala zamarati jer unatoč tome on je i dalje sa mnom, no ipak osjećam se manje vrijednom. On je sportski tip, a ja ne i znao me je pitati zašto se ne bavim nikakvim sportom, a ja bih mu rekla iskreno da me to ne zanima. On je znao u negativnom smislu prokomentirati osobe koje se ničime ne bave, nego samo sjede doma i time sam dobila dojam da jednim djelom misli i na mene. To me zasmetalo, no nisam mu htjela ništa reći.

Bojim se toga da bi se možda mogla pojaviti neka djevojka koja je i zgodna i pametna, a pritom i sportašica i da bi mu se mogla svidjeti. Isto tako, muče me i neke moje fizičke mane zbog kojih često gubim samopouzdanje, pogotovo kad sam s njim. Bojim se da ću mu se manje sviđati zbog određenih stvari. Recimo, imam problema s tenom inače i, kada mi izbija prištić, to se jako zacrveni i tako bude dva sata crveno te nema šanse da se to spriječi ili prikrije. Par puta mi se to dogodilo dok sam bila s njim i pitao bi me što mi je to na licu, a ja bih rekla da ne znam i skrenula bih temu. Isto tako, na vratu imam veliki madež kojeg sam se oduvijek sramila, iako se u zadnje vrijeme to malo promijenilo jer sam shvatila da njemu to ne smeta i da sam mu lijepa bez obzira na to, no ne mogu ne primijetiti da me uvijek radije ljubi s one strane gdje nema tog madeža, nego tamo gdje ga ima. Uvijek se pitam gadi li mu se to. Kada sam s njim, želim samo uživati i ne razmišljati o tome kakva sam, je li sve u redu itd. Nadam se da ćete mi moći nekako pomoći jer on mi stvarno puno znači i želim da ova veza potraje, a ne da nam na put stanu neki moji kompleksi. Hvala.

Redakcija Teena:
Pa, tebi se očito upravo zato i dogodila ova veza, da naučiš suočiti se sa svojim kompleksima i strahovima. Ovo ti je baš dobra prilika da sve to lijepo riješiš i počistiš sve mrvice koje te koče da se opustiš. Prva i osnovna stvar koju trebaš početi vježbati je da prestaneš samu sebe doživljavati previše ozbiljno te da stvari koje ti se događaju shvaćaš previše osobno. To su dvije stvari koje će ti najviše pomoći da polako počneš stjecati prve količine samopouzdanja. No, OK, znamo da je to lakše reći nego tebi ostvariti kada se nalaziš u zagrljaju nekoga zbog koga ti prijeti srčani udar od lupanja srca. No, zašto ne bi ovaj put probala, kad se nađeš u toj istoj situaciji, razmišljati pozitivno, i to u stilu: gle, noge su mi fantastične, kosa mi danas izgleda super, a ovaj parfem je fakat pun pogodak. Kužiš? Znači, pokušaj u svojoj glavi zamijeniti negativne misli pozitivnima. Isto tako, nemoj ni njega shvaćati previše ozbiljno i dizati ga na pijedestal. OK, sport je zdrav i ima istine u onome što je on rekao, no taj stav i sve što on radi ga ipak ne čine boljim od drugih. Znači, on će biti superiorniji od tebe onoliko koliko mu to dozvoliš. Uostalom, ti si uvijek mogla nabaciti u prolazu nešto kao: 'Da, vidiš, i ja isto ne podnosim kada netko upotrebljava samo mišiće, a ne zna ni tko je Miroslav Krleža. No, ukusi su različiti, zar ne?' I zapamti, on će te manje cijeniti zbog toga što nemaš svoj stav nego zbog toga što ne možeš preplivati trasu Zadar – Ancona za četiri i pol sata, kužiš. Budi svoja i budi ono što jesi, pa tko voli, nek' izvoli. Cheers!

NIKAD NEMA VREMENA ZA MENE

Bok! Dugo sam se dvoumila bih li vam se javila ili ne, ali stvarno mi treba pomoć. Imam 19 godina i dosta mlađeg dečka. Zajedno smo već godinu i pol. Na početku je sve bilo super, stalno smo bili skupa i obožavao me. Ali u posljednjih tri mjeseca počeo se grozno ponašati. Više ne provodimo toliko vremena skupa i, kad smo zajedno, to je uglavnom s njegovima prijateljima. Toliko sam ga puta već tražila da se malo više posveti meni i da barem jedanput izađemo samo nas dvoje. Više se uopće ne želi maziti, a kamoli da se ljubimo na javnom mjestu, što mu prije uopće nije bilo problem. Kad se posvađamo, uvijek očekuje da ja preuzmem krivnju.
Znam da ne želi prekinuti sa mnom jer nam je super zajedno unatoč svemu. I znam da me još voli. Kako da mu kažem da postoji problem između nas bez da mi ponavlja da nema nikakvih problema?

H.

Redakcija Teena: U ovakvim situacijama ti je uvijek najbolji obrnuti pristup problemu. Ako ti nešto nedostaje, onda to baš namjerno nemoj tražiti. No, prvo ti moramo samo nešto  preporučiti. Na početku svake veze je normalno da se provodi dosta vremena zajedno, no s vremenom te stvari sjedaju na svoje mjesto i nema toliko euforije. Znači, sasvim je bilo za očekivati da u ovoj fazi više nećete visjeti jedno po drugome, kao u prvoj sekundi kad ste se ugledali. Ako ti ovu činjenicu ipak i (na)dalje budeš smatrala problemom, onda ti se može dogoditi samo otpor s njegove strane i prevelikim pritiskom bi ga mogla još jače odbiti od sebe. Zato ti mi preporučujemo jednu taktiku koju mudre žene u ovakvim situacijama uvijek isprobaju a ta ti je da ga staviš malo na – 'ignore'! Malo se povuci i nemoj imati toliko vremena za njega, a prigovore potpuno ukini na nulu. On u prvo vrijeme vjerojatno uopće neće skužiti da se nešto događa, no, nakon dvije subote od kojih si jednu provela učeći, a drugu na žestokom partiju s curama – morala bi mu se upaliti lampica iznad glave. Kad te pita što se događa, onda nemoj reći da si sve to radila da bi te to pitao, nego reci da si u zadnje vrijeme u totalnoj gužvi, ali da biste svakako trebali popričati i raspraviti neke stvari. Evo, ovo ti je naš prijedlog, držimo fige!

POMOZITE, OVISNA SAM O HRANI

Imam 15 godina, visoka sam 165 cm i imam oko 110 kg. Naravno, težina mi predstavlja veliki problem, prvo zbog zdravlja, a drugo zbog okoline. Već sam sigurno oko 50 puta počela s dijetom i nakon mjesec dana sam izgubila sve nade i opet  počela jesti. Godišnje nakupim minimalno oko 10 kilograma. Nisam uporna i toga sam svjesna, ali ne znam kako da to promijenim. Nedavno sam počela ići na treninge, ali evo, danas sam opet zavirila u frižider i sve po starom.
Stvarno sam očajna i ne znam kako da prestanem misliti na hranu. Ne jedem zato što sam gladna, nego jedem jer mi je dosadno ili mi se baš taj tren nešto jede. Užasava me sama pomisao na to da moram biti na dijeti oko godinu dana i trebam skinuti 50 kg. Ne jedem povrće (salate), što isto predstavlja problem, pa mi je teško provoditi bilo kakvu dijetu. Zanima me
možete li mi preporučiti kakvu dijetu ili bar nekakav plan jedenja ili nešto slično? Neko vrijeme sam pila razne prahove koji su mi zamjenjivali cijeli obrok, zanima me je li to zdravo piti s obzirom na moje godine.
Hvala unaprijed!


Zvjezdana


Redakcija Teena:
Prvo što bismo ti savjetovali je da potražiš pomoć stručnjaka koji će ti izraditi plan i program smanjenja tjelesne težine. Jedan od razloga je taj da napraviš pregled kojim bi se utvrdilo kakvo je stanje tvojih hormona i štitnjače te imaš li možda kakvih drugih zdravstvenih problema koji bi ti otežavali taj proces. Ako je sa zdravljem sve u redu, tim bolje za tebe, a s obzirom na to da si trenutno u razvoju i da moraš jesti raznovrsno, onda je dijeta koju ti prepiše liječnik najbolja za tebe. Isto tako, ako je tvoja tjelesna težina možda posljedica nekretanja i neaktivnosti, onda ti je liječnička podrška psihološki veoma važna. U svakom slučaju, mislimo da bi ovaj put trebalo ozbiljno prionuti na posao, a za to će ti trebati plan i program. Mi ti možemo reći općenite stvari koje su potrebne da se smanji tjelesna masa, a to je nekoliko manjih obroka dnevno, pojačana fizička aktivnost i što više voća i povrća na meniju. No, tebi baš treba podrška na nekoliko frontova, pa ti zato preporučujemo liječnika za nadzor nad unosom hrane i gubljenjem težine, trenera za nadzor nad oblikovanjem tijela i frendicu za nadzor nad svime što bi te moglo pokolebati. Još samo da ti spomenemo da ne budeš pretjerano stroga prema sebi, a ni zahtjevna, jer je jedini zdrav način gubljenja težine – polagani. Znači, strpljen, spašen. Nisi nam napisala u kojem gradu živiš, pa ti preporučamo da odeš do svoje doktorice opće prakse koja će ti preporučiti liječnika u vašem gradu koji se bavi ovim pitanjem. I zadnje, ali vrlo važno - budi uporna! Go!!
 
NAPOMENA REDAKCIJE:

Pitanja na koja odgovaramo biramo nasumice i uglavnom ih ne čitamo detaljno prije nego krenemo odgovarati na njih. Jednom kad ih označimo za odgovaranje, brišemo originalni mail (tako se gubi svaki trag onoga tko nam je pitanje i postavio), pa ne možemo do podataka onih koji nas mole da ne objavljujemo njihova pitanja, već da im odgovaramo direktno na mail.

Imaš li kakav problem, nedoumicu ili jednostavno želiš čuti naše mišljenje (ili pak mišljenje stručnjaka, što ćemo ti i omogućiti, bude li potrebno), slobodno nam piši na mail problemi@t-com.hr