Teen MALOLJETNIČKE TRUDNOĆE

Pobačaj - trauma koja se može izbjeći

Iako je dobna granica upuštanja u seksualne odnose među tinejdžerima sve niža, svijest o mogućim posljedicama, poput trudnoće ili spolnih bolesti, sporo se mijenja. Stoga ne čudi što je u porastu broj maloljetnica koje zatrudne, a da to nisu htjele

Postati roditelj sa samo 15 ili 16 godina (pa čak i ranije), doista nije lako, a prema podacima Centra za reproduktivno zdravlje Klinike za dječje bolesti Zagreb, riječ je u najvećem broju o neželjenim trudnoćama. Stoga se mnoge mlade djevojke odlučuju za nimalo laku odluku - prekid trudnoće ili abortus.

Statistički podaci za 2007. godinu
pokazuju da je broj tinejdžerskih pobačaja u malom porastu u odnosu na godinu prije. Naime, 9,2 posto prošlogodišnjih abortusa otpada na djevojke u dobi do 19 godina, dok je godinu prije ta brojka iznosila 8,8 posto.

Prema našim zakonima, pobačaj se može obaviti, ako je riječ o fetusu starom do 10 tjedana. Iako se svaki prekid trudnoće treba prijaviti Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, teško je procijeniti koliko su ti podaci precizni.

No s obzirom na to da puno mladih sve ranije stupa u seksualne odnose, nije čudo što je u porastu i broj maloljetničkih trudnoća, koje su posljedica nepromišljenog i rizičnog ponašanja, smatra dr. Nives Šikanić-Dugić iz Centra za reproduktivno zdravlje Klinike za dječje bolesti Zagreb, koja se svakodnevno susreće s takvim slučajevima. Prema njezinim riječima, mnoge se mlade djevojke jave kad je prekasno.

Puno tinejdžera ima potpuno krive predodžbe o seksu i kontracepciji. Misle da se to događa nekome drugom i ne razmišljaju baš o posljedicama, poput spolnih bolesti ili trudnoće. Djevojke se znaju ravnati i prema svojim menstrualnim ciklusima, koji su među mladim tinejdžericama neredoviti, pa se zna dogoditi da dođu kod nas kad je trudnoća već poprilično poodmakla. Naravno, roditelji zadnji saznaju', kaže dr. Šikanić-Dugić.

Odluka, koja je pred mladom osobom, doista nije laka, jer koliko je teško biti roditelj tinejdžer u dobi od 16 ili 17 godina, ne treba puno objašnjavati s obzirom na to da su još u školi i nemaju vlastite prihode. Osnovni je problem, kako kaže dr. Šikanić-Dugić, nedostatak znanja jer, iako su spolno aktivni, mnogi tinejdžeri nisu upućeni u moguće posljedice.

Što se može naučiti u školi

Primjerice, za razliku od Nizozemske, gdje je seksualno obrazovanje dio nastavnog programa, kod nas se seksualni odgoj eksperimentalno proveo tijekom drugog polugodišta prošle školske godine, iako se većina mladih u Hrvatskoj u nedavnom istraživanju Durex Networka pozitivno izjasnila o seksualnoj edukaciji.

Prema podacima Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, u ovaj eksperimentalni program bilo je uključeno ukupno 1.442 učenika iz devet osnovnih (1.031 učenik) i šest srednjih škola (411 učenika), a satnica predmeta je bila 12 nastavnih sat

'Istraživanja su pokazala kako kod nas samo osam posto tinejdžera koristi zaštitu. Za ilustraciju, u Nizozemskoj, koja je u Europi najdalje otišla u tome, između 60 i 80 posto mladih u dobi do 19 godina koristi metode kontracepcije', upozorava dr. Šikanić-Dugić, koja kaže da su vrata ambulante za dječju i adolescentsku ginekologiju u Klaićevoj otvorena za sve tinejdžere koji žele saznati više o kontracepciji ili općenito o ovoj problematici.

No, ako je riječ o trudnoći koja traje dulje od 2,5 mjeseca (oko 10 tjedana), odnosno kad se pobačaj više ne može obaviti, tinejdžeri moraju dobro razmisliti što i kako napraviti.

Dr. Šikanić-Dugić upozorava i na to da su trudnoće u slučajevima kad je majka mlađa od 17 godina često i rizične, a rijetki su očevi tinejdžeri koji, usprkos svemu, pristaju zasnovati zajednicu i prihvatiti odgovornost za svoje postupke. Uglavnom je sve na tim mladim majkama i njihovim roditeljima, a dijete obično ide nekoj obitelji na usvajanje.

Osim što su mnoga istraživanja pokazala da pobačaj može ostaviti mnoge posljedice po psihu mlade djevojke, poput osjećaja kajanja, grižnje savjesti, povlačenja u sebe, pa čak depresiju i strah od upuštanja u seksualne odnose, ponekad može doći i do fizičkih komplikacija pobačaja, poput jakog krvarenja ili ozljeđivanja maternice.

Stoga, ako ste već seksualno aktivni, budite dobro informirani i ne pristajte na seks bez zaštite jer je samo jedan odnos dovoljan da se bezbrižni tinejdžerski život promijeni iz temelja.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više