ZANIMLJIVE ČINJENICE

Jeste li znali ovo o Disneylandu?

11.09.2014 u 10:10

Bionic
Reading

Disneyland je zasigurno jedno od onih mjesta gdje možete doživjeti pravu čaroliju. Još uvijek je jedan od najpoznatijih i najpopularnijih tematskih parkova u svijetu, a mi vam donosimo neke ne toliko poznate činjenice

Prvi ikad stvoreni Disneyland nastao je u gradiću Anheimu u saveznoj državi Kaliforniji i dan danas je ostao jedan od najpoznatijih Disneylanda na svijetu. S bogatim naslijeđem koje traje od 1955. godine, upravo najpoznatiji Disneyland skriva brojne tajne i priče koje se brižno skrivaju od posjetitelja. S godinama su tajne koje skriva kalifornijski Disneyland isplivale na površinu, a budući i sadašnji posjetitelji parka imaju priliku naučiti i saznati neke zanimljive činjenice i podatke o prvom u nizu Disneyjevih tematskih parkova.

1. Podzemni tuneli

Jeste li se zapitali na koji način se princeza Belle iz 'Ljepotice i zvijeri' uspije stvoriti iz jednog dijela Disneylanda u drugom u samo par minuta i usprkos hordama posjetitelja? Belle, kao i brojni drugi Disneyjevi likovi, koristi blagodati podzemnih tunela koji se protežu po cijelom kompleksu. Podzemni tuneli služe zaposlenicima parka kao siguran i manje gužvovit put do finalnog odredišta. Tuneli se također koriste za prijenos mnogobrojne opreme i rekvizita, a na taj način se posjetiteljima ne narušava slika Disneylanda kao magičnog mjesta. Dok vi uživate u ljepotama Disneylanda, samo par metara ispod vaših nogu odvija se sasvim drukčija priča.

2. Planina Flash

Tijekom godina, posjetitelji Disneylanda su postali oprilično kreativni kad je u pitanju automatsko fotkanje prilikom pada s planine Splash, poznatije pod nadimkom 'Flash'. Razlog zašto je planina Splash poznatija pod svojim nadimkom leži upravo u kreativnosti posjetitelja koja se uglavnom očituje u otkrivanju grudi posjetiteljica Disneylanda ispred automatske fotobljeskalice prilikom velikog 'pada s planine'. Budući da je međusobna zezancija posjetiteljima postala zanimljivija od same planine, zaposlenici Disneylanda osmislili su posebnu tehniku filtriranja neprimjerenih fotografija kako bi se izbjegli kadrovi golih grudi i ostalih nepodopština.


Glumica Jessica Alba u Disneylandu

3. Ljudski prah u Disneylandu

Ova činjenica pomalo je bizarna, ali istovremeno vrlo česta pojava u svijetu Disneylanda. Zagriženi fanovi ovog tematskog parka vrlo često imaju želju da im se pepeo nakon smrti prospe upravo po njemu. Naravno, dozvolu za takvo što nemoguće je dobiti pa zagriženi fanovi i osobe koje ispunjavaju njihovu želju posežu za ilegalnim metodama. Problem se prvi put pojavio na vožnji 'Pirati s Kariba', u kojoj je viđena žena kako baca u vodu tada nepoznatu supstancu, za koje se kasnije saznalo da je ljudski prah.

4. Lovci na miševe

Kad Disneyland nakon dana prožetog zabavom napokon zatvori svoja vrata, tada nastupaju zaposlenici Disneylanda zaduženi za njegovu čistoću kako bi park bio svjež i čist za sutrašnje posjetitelje. Po pitanju deratizacije, umjesto zaposlenika Disneylanda, zadužene su mačke. Ako prilikom svog posjeta Disneylandu ugledate više od jedne zalutale mačke, one zasigurno obavljaju svoju zadaću. Disneyland se odlučio za nekonvencionalnu metodu angažiranja mačaka u deratizacijske svrhe kako bi se, sasvim prirodnim putem, riješio moguće najezde štakora i miševa. Disney također marljivo pazi i brine se o svojim vjernim pomagačima.

5. Waltova kućica u parku

Kad je sagrađen prvi Disneyland, Walt je u svom tematskom parku želio provoditi što više slobodnog vremena, što je ponekad uključivalo i noćenje. Disney je stoga odlučio napraviti kućicu unutar parka u kojoj bi mogao boraviti. Ova kućica predstavlja vatrogasni dom kao vječnu temu Waltova skrovišta, no gospodin Disney nije dopuštao posjetiteljima parka da se fotografiraju i ulaze u njegov 'vatrogasni dom'. Waltova kućica u parku postoji i danas, a ako se zagledate u nju i prozor iznad natpisa 'Disneyland Fire Dept.', ugledat ćete svaki put svijeću koja zapravo predstavlja Walta koji uvijek pazi na svoj Disneyland, što je originalno bio znak zaposlenicima da je 'šef u parku'. 

6. Prisilna perspektiva

Zbog ograničenosti prostora u Disneylandu, kao i građevinskim propisima, dizajneri parka pomoću kreativnih ideja morali su učiniti Disneyland većim nego što stvarno jest. Takvo što im je i pošlo za rukom pomoću metode 'prisilne perspektive' kojom su svaki dio Disneylanda učinili većim. Primjerice, dvorac Trnoružice visok je samo 77 metara, premda na posjetitelja djeluje sasvim suprotno.

347498, 307057, 297033, 265698

7. Posao u Disneylandu

Disneyland je do danas stekao reputaciju najstrožeg poslodavca u svijetu. Ako želite raditi u parku, morat strogo poštovati pravila i propise. Primjerice, zaposlenici na svoj posao dolaze u civilnoj odjeći te se tek u parku presvlače u svoje kostime. Također se govorkalo kako zaposlenici moraju nositi određeno donje rublje kako bi se spriječilo nenamjerno pokazivanje modernog rublja zaposlenika u društvu posjetitelja. Još jedna zabavna činjenica: Walt Disney volio je da ga zaposlenici oslovljavaju imenom pa danas svi zaposlenici Disneylanda imaju naznačeno samo svoje ime na tablici, piše therichest.com

8. Disney VIP

Jedini Disneyjev tematski park u kojem možete konzumirati alkohol nalazi se u Kaliforniji. Svoje alkoholno piće možete dobiti isključivo ako ste član kluba 33. Klub 33 do sada broji 500 članova, među kojima se nalazi i slavni Tom Hanks, a kako biste postali članovi ovog 'Waltovog odgovora na VIP tretman', s obzirom na dužinu liste, morat ćete pričekati barem deset godina. Kad ste napokon primljeni u ovaj klub odabranih, morat ćete izdvojiti 25.000 dolara za upisnu članarinu, a jednom godišnje davat ćete 10.000 dolara za troškove kluba.

9. Košarkaško igralište na planini

Prema navodima u Disney Channel Showu 'Inside Out', na vrhu planine Matterhorn nalazi se prostor nalik tavanu koji je zapravo košarkaško igralište. Mnogi su također uvjereni u ove navode, a isto tako smišljaju neke nove teorije. Neki pretpostavljaju da je na spomenutom mjestu Disney želio sagraditi sportsko igralište kako bi sama planina izgledala viša, a pritom ne bi kršili stroge visinske zakone, no to nije točno. U stvarnosti, za prostor o kojem se naredalo brojnih teorija na kraju se otkrilo da je zapravo prostor namijenjen za odmor radnika u pauzama. Jedan je od radnika u ovaj ne toliko misteriozan prostor stavio košarkaški obruč pa se pretpostavlja da su zbog toga krenule glasine da se na Matterhornu nalazi igralište.