IVANKA MAZURKIJEVIĆ:

Tinejdžeri, ne fotkajte se toliko, već živite!

18.08.2014 u 10:29

Bionic
Reading

Ivanka Mazurkijević, pjevačica grupe Stampedo, prisjetila se svojih ludih tinejdžerskih godina. Evo što nam je otkrila u intervjuu pred vama

Što ste slušali kao tinejdžerica? Tko vam je tada bio idol?
Rana adolescencija: 'Time After Time' (Cindy Lauper), slijedili su Prince, Madonna... Onda je došla rockabilly faza i završila s Davidom Bowiejem u finalu. Bilo je i U2, Brucea, no i puno retra poput glazbe 60-ih i ranije.

Kako ste tada izgledali?
Pokušavala sam izgledati kao Cindy, a kad je stigao rockabilly i Kulušić petkom, prevladala je haljinica punog kruga, crta na kapcima i gledanje starih filmova. Svijet nikad nije bio luđi. Uopće nisam shvaćala da su osamdesete. Onda je uslijedio zaokret na rock/punk i puni krug se zatvorio: bušim uši vrućom iglom i brijem glavu, ha, ha, ali samo onu kockicu sa strane ispod kose.

Omiljeni film ili serija iz tog doba?
'Dinastija'!

346857,346696,346693,346612Kako ste se slagali s roditeljima?
Bila sam super u školi, no voljela sam izlaziti i tulumariti do jutra. Te dvije krajnosti izluđivale su moje roditelje. Nisu mogli odlučiti koliko se uzrujavati. Jer, u biti, sve je bilo super!

Omiljeni školski predmeti: književnost, povijest.

Mrski:
fizika, obrana i zaštita (Ima li koga?).

Kakav ste bili učenik?

Odličan, uglavnom. Tu i tamo vrlo dobar, no ganjala sam uvijek prosjek od 4,5. Ni mrvicu više. Gubljenje vremena za veći prosjek.


Kad ste se počeli šminkati i kako je to izgledalo?

Krajem osnovne - liner na kapku.

Gdje ste izlazili?
Klub mladih - Velika Gorica, kasnije Klub 100. Zagreb: Kulušić, Lap, Jabuka... Ludiloooo!

Najveći modni promašaj iz tog vremena kojeg se danas sramite?
Nemam takve osjećaje. Ali smiješno mi je što se vratio špricani traper. Bila sam sigurna da je to zauvijek trebalo umrijeti u osamdesetima. Eto!

Prvo pijanstvo?
Imala sam 16 godina i čekala se Nova godina. Pijanstvo je nastalo iz čistog neiskustva miksanjem različitih vrsta pića. Dakle tinejdžeri: ako pijete neko piće, npr. vino, držite se vina. Ne prelazite na pivo, likere i druge gluposti. Jedno je napiti se veselo, a drugo je povraćati još danima poslije toga. I još: treba piti puno vode. Živjeli!

Kako je izgledao prvi prekid i jeste li se dugo oporavljali?
Bila je to ljetna ljubavna priča. Ljetno ludilo koje je završilo vraćanjem kući i teškim suzama. Početkom školske godine i već do velikog odmora netko sličan njemu postao je nova opsesija. Bila sam strašno zaljubljiva. I brzo sam se odljubljivala. Nije bilo teških patnji, no bilo je glupih izbora.

Kad ste se prvi put poljubili?

Negdje krajem osnovne. Dug poljubac u moru. Nažalost, roditelji su me (plutajući na luftiću nedaleko od nas) snimili i sve je završilo kaznom. Brat me morao slijediti nekoliko dana u stopu. Inače, roditelji su mi bili zakon. I još uvijek su.

Kakvi su vam se dečki tada sviđali?
Slatki, plavi... Danas volim crne. Eto ti, puni krug.

Što se, po vašem mišljenju, najviše promijenilo u odrastanju tinejdžera u usporedbi s vašim tinejdžerskim danima? Je li danas teže biti tinejdžer?
Užas! Svaku glupost koju naprave dokumentiraju na fejsu ili Instagramu. I žive s tim u beskonačno. Za razliku od njih, mi smo svoje sramote, poput krivih pijanstva i nesuvislih ljubavi, mogli vrlo teško prebirati na osnovi sumnjivih svjedočanstava (također) mamurnih prijatelja. I brže ih izokrenuti u lažan, ugodan zaborav. A oni imaju sve kao podsjetnik iliti poreznu prijavu u smartphoneu

Vaša poruka tinejdžerima?
Ne fotkajte se toliko. Živite!