POGLEDAJTE IH

Teen filmovi koji se zauvijek pamte

25.07.2014 u 11:30

Bionic
Reading

Teen filmovi uvijek su nalazili svoj put do publike, a iako su namijenjeni tinejdžerima, vole ih pogledati i neki koji su te godine ostavili davno iza sebe

Evo nekoliko filmskih naslova toga žanra koji zaslužuju vašu pozornost:

Djevojke s Beverly Hillsa (Clueless)
Kultna tinejdžerska komedija iz 1995. s Alicijom Silverstone u glavnoj ulozi zapravo je ekranizacija knjige 'Emma' legendarne Jane Austen. Redateljica i scenaristica Amy Heckerling napravila je sjajan posao ovim filmom smještenim u bogataško okružje Beverly Hillsa, smatra The Guardian. Zapaženu ulogu ostvarila je Brittany Murphy, glumica koja nažalost više nije među živima – 2009. pronađena je mrtva u svom stanu u dobi od 32 godine.

Superbad
Ovaj film snimljen 2007. poseban je i po tome što su scenaristi Seth Rogen i Evan Goldberg ('Da Ali G Show') napisali scenarij za njega kad im je bilo samo 13 godina i to samo da bi vidjeli mogu li to zaista. Za produkciju je bio zadužen proslavljeni Judd Apatow. Zbog psovki, seksa, nasilja, lakih droga i alkohola - koje konzumiraju redom tinejdžeri - film je u Americi zabranjen mlađima od 18 godina.

Djevojka na lošem glasu (Easy A)
Emma Stone ovim je filmom pokazala da je jedna od najperspektivnijih mladih glumica u Hollywoodu. 'Djevojka na lošem glasu' pametna je komedija o autsajderici Olive (E. Stone) koja odluči izmisliti da je 'konačno' izgubila nevinost kako bi ispala kul pred prijateljicom, no ta mala laž dovodi do nevjerojatnog razvoja događaja. Na zanimljiv je način obrađena tema sve popularnijih društvenih mreža i narastajućeg voajerizma, pa i ekshibicionizma, jer svi učenici preko Twittera i Facebooka brzinom svjetlosti bivaju upoznati s njezinom promiskuitetnošću. Štoviše, u jednom trenutku profesor Griffith cinično primjećuje: 'Nije mi jasno zašto vaša generacija želi sve dokumentirati te podijeliti svoje misli sa svima, iako to i nisu baš neke mudrosti. Danas sam si kupio sok na benzinskoj!Oh!' Svakako pogledati.

343933,344081,344057,344049Klinci (Kids)
Šokantna priča o grupi tinejdžera s Manhattana redatelja Larryja Clarka (scenarist Harmony Corine) zaprepastila je Amerikance jer prikazuje nimalo uljepšanu verziju života urbane mladeži. Budući da film obiluje eksplicitnim scenama, američki cenzorski odbor je odlučio dati filmu oznaku NC-17. U glavnim su ulogama Leo Fitzpatrick, Chloe Sevigny, Justin Pierce, Rosario Dawson, Yakira Peguero, Sarah Henderson i Jon Abrahams. Film je to o kojem ćete sigurno još dugo razmišljati.

10 razloga zašto te mrzim (10 Things I Hate About You)
Tinejdžersku romantičnu komediju iz 1999. režirala je Gil Junger. Film je adaptacija Shakespeareovih tekstova, a scenaristice McCullah Lutz i Smith prilično su uspješno prenijele radnju iz renesansne Italije u suvremenu američku srednju školu. Treba spomenuti i odlične role nikad prežaljenog Heatha Ledgera i ljupke Julije Stiles.


Spašeni! (Saved!)
Redatelj i koscenarist Brian Dannelly okupio je odličnu glumačku ekipu i snimio zabavan, ali i poučan film iz 2004. o ozbiljnoj temi: tinejdžerskoj trudnoći. Među njima treba spomenuti Martina Donovana i Mary-Louise Parker, sjajne mlade glumice Jenu Malone i Mandy Moore, a tu je nekad velika dječja zvijezda Macaulay Culkin...

Heatherice (Heathers)
Krimi teen crnu komediju režirao je Michael Lehmann još 1989, no i danas uživa kultni status. Christian Slater i Winona Ryder nenadmašni su u ulogama neprilagođenog buntovnika JD-ja i povučene Veronice koja se ne osjeća najbolje u društvu svojih popularnih prijateljica. Zanimljivo je da jednu od Heatherica glumi Shannen Doherty, Brenda Walsh iz 'Beverly Hillsa'.

Ljepotica u ružičastom (Pretty in Pink)
Ovo je bez sumnje pravi klasik teen žanra iz 1986! Film je režirao Howard Deutch, a scenarist je John Hughes. Radnja se vrti oko Andie, ne baš najpopularnije cure u školi, i njezinog objekta obožavanja, bogatog i omiljenog Blanea McDonougha. U glavnim su ulogama Molly Ringwald, Harry Dean Stanton, Jon Cryer i Annie Potts. Ne propustiti (uz, naravno, paketić maramica).

Juno
Film iz 2007. snimljen prema scenariju Diablo Cody govori o tinejdžerici koja je ostala trudna sa svojim najboljim prijateljem. Ellen Page je nezaboravna kao Juno MacGuff, neobična 16-godišnjakinja koja živi po svojim pravilima, ne mareći baš previše za mišljenje okoline. U ulozi njezinog prijatelja Paulieja Bleekera je Michael Cera.

Munjeni i zbunjeni (Dazed and Confused)
Ovaj film iz 1993. proglašen je jednim od najboljih filmova o srednjoškolskim zabavama i odrastanju. U njemu glume Jason London, Wiley Wiggins i Matthew McConaughey, a pojavljuju se i Ben Affleck i Milla Jovovich. Režiju potpisuje Richard Linklater. Radi se o 102 minute urnebesne zabave! Pogledati.