MALI PODSJETNIK

Što dečki moraju znati o njezi tijela

07.09.2009 u 10:00

Bionic
Reading

Obično se misli da je njega tijela rezervirana samo za cure. To je daleko od istine, jer i dečki u pubertetu više nego ikad prije i ikad kasnije u životu moraju brinuti o svom tijelu

U pubertetu hormoni divljaju i tijelo ispušta najrazličitije mirise i sekrete koji su drugima itekako primjetljivi. Stoga, ako ih možda ti sam ne osjetiš, moraš znati da ih drugi oko tebe sigurno osjete. Mirisi su jednostavno dio odrastanja, ali ne znači da se moraš pomiriti s njima. Naprotiv, moraš što bolje i češće održavati higijenu kako bi bio lijep, zdrav te okolini prihvatljiv i privlačan!

Svakodnevno tuširanje

To se jednostavno mora. Ako ideš na treninge ili si sklon znojenju, onda nije dovoljno samo jednom, već i dva puta dnevno. Peri se u mlakoj vodi i blagim sapunom. Na kraju se isperi hladnom vodom. Tvoje žlijezde rade ubrzano i stvaraju različite spojeve koji se onda izlučuju i stvaraju neugodan miris tijela. Stoga nikako nije dobra ideja ne tuširati se i mirise pokušati prikriti dezodoransima i parfemima. Tako će se stvoriti još gadnije kombinacije neugodnih mirisa.

Svakodnevno mijenjanje donjeg rublja

Iako smo nedavno u Teenu mogli pročitati da neki dečki nose iste gaće i po dva tjedna, toga se svakako moraš kloniti. Najbolje je donje rublje i čarape mijenjati svaki, ama baš svaki dan.

Pranje zuba dvaput dnevno

Ujutro i navečer, a ideš li na spoj, možeš dodati još jedno pranje dnevno. Ujutro, nakon spavanja, razne bakterije na jeziku uzrokuju neugodan zadah, a navečer ostaci hrane mogu izazvati karijes. Stoga je bitno prati zube ujutro i navečer. Ribaj pune tri minute. Ako si sklon lošem zadahu, svakako prije spavanja koristi i konac za čišćenje zuba te vodicu za ispiranje usta.

Njega lica

Imaš li akne, a 90 posto tinejdžera ih ima, posebnu njegu trebaš posvetiti licu. Peri ga dva puta dnevno mlakom vodom i sapunom ili kakvim drugim sredstvom protiv akni. Peri blagim, kružnim pokretima i nikako nemoj ribati lice. Također, tijekom dana nemoj prljavim rukama dodirivati lice ni doći u napast istiskivati prištiće.

Češće pranje kose

Kosa također može biti izvor neugodnih mirisa, posebice u pubertetu. Ovisi kakav tip kose imaš (masniji ili suši), tako prilagodi učestalost pranja. Ipak, najbolje je svaki drugi ili barem svaki treći dan oprati kosu.

Brijanje

Vjerojatno si početnik u brijanju pa i tome trebaš pridati nešto više pozornosti (kasnije, kad ti to postane rutina, sve će biti lakše). Brij se u smjeru rasta dlačica kako bi smanjio pojavu uraslih dlačica. Nakon brijanja koristi losion ili aftershave kako bi smanjio iritaciju kože. Nakon prvih nekoliko brijanja mogu se pojaviti prištići i crvenilo, ali kad uđeš u štos i češće se počneš brijati te se koža navikne, sve će se povući.

Zdravija prehrana

Mnogi zdraviju prehranu povezuju s dijetama, no to je daleko od istine. Trebaš imati na umu da zdrava prehrana u ranoj životnoj dobi znači i manje problema sa zdravljem kasnije u životu. To ne znači da se povremeno ne smiješ počastiti nekim čipsom, fast foodom ili sličnim, ali ne prečesto. Nemoj prebrzo trpati obroke u sebe, već probaj sjediti i jesti barem dvadeset minuta. Ni prebrzo sažvakana hrana nije dobra.

Ipak, ako si ne možeš pomoći, probaj naći zamjene za lošu hranu koju rado jedeš – npr. obični čips zamijeni čipsom od jabuke, pudinge i voćne jogurte koji su puni šećera zamijeni običnim jogurtima i smoothiesima.

Važnost tjelovježbe

Probaj biti aktivan barem pola sata svakog dana. Nije bitno što će to biti – tek šetnja parkom ili džogiranje i vožnja biciklom. Bitno je da se krene i da se digneš iz naslonjača ispred TV-a ili računala.

Dovoljno sna

Dosta sna od neizmjerne je važnosti za tinejdžere. A koliko je to, pitaš se. Istraživanja su pokazala da tinejdžerima treba barem devet sati sna dnevno. Stoga isključi mobitel, televizor, računalo i sve ostalo što ti odvlači pozornost i dobro se naspavaj. Nedostatak sna može već u tinejdžerskoj dobi donijeti zdravstvene probleme kao što su depresija, manjak koncentracije, razdražljivost i slično.