KOD TINEJDŽERA

Depresija dovodi do poremećaja u prehrani

01.09.2009 u 07:18

Bionic
Reading

Tinejdžeri koji pate i od najblažih oblika depresije kasnije u životu razvijaju različite zdravstvene probleme, kao što su poremećaji u prehrani, anksioznost i teži oblici depresije

Ovo su rezultati istraživanja na Sveučilištu Columbia koje je provedeno na 750 ljudi. Oni su prvo ispitivani kao tinejdžeri stari od 14 do 16 godina, a potom i kao odrasle osobe. Osam posto njih patilo je od blažih oblika depresije u tinejdžerskoj dobi. Kada su ušli u dvadesete i tridesete godine života, rizik od jačih oblika depresije te ostalih poremećaja kod njih je bio čak četiri puta veći nego kod onih tinejdžera koji nisu patili ni od kakvog oblika depresije.

Također, depresivni tinejdžeri su imali i dva i pol puta veći rizik od poremećaja u prehrani, kao što su bulimija i anoreksija.

Znanstvenici kažu da se pod depresijom obično podrazumijeva loše opće stanje osobe koje traje dulje od dva tjedna, a popraćeno je osjećajem tuge, slabljenjem kncentracije, slabljenjem interesa za bilo kakve aktivnosti te problemima sa snom.