ZDRAVLJE NA TANJURU

Nekoliko kul ideja za obroke od voća i povrća

28.08.2009 u 10:00

Bionic
Reading

Voće i povrće mnogima nisu najdraži izbor iako su ključni za zdrav razvoj organizma. Štoviše, radije će ga uzeti tek koliko stane u jednu žlicu ili potpuno zaobići u širokom luku. No donosimo nekoliko ideja za unos voća i povrća u organizam koje će se svidjeti i onima koji nisu oduševljeni tim namirnicama

Istraživanja su pokazala da unos previše mesa, posebice prerađenog (kao što su salame, hrenovke i slično), donosi mnoge zdravstvene probleme kasnije u životu. Stoga treba povećati količinu voća i povrća.

Voće i povrće kao grickalica

Dakle, umjesto štapića, čipsa, kokica ili keksića (koji mogu biti samo povremena poslastica) uzmite i grickajte neko povrće. Primjera radi, samo jedan muffin ima 700 kalorija, dok mrkva ima 32, a celer tek osam. To znači da možete uzeti pun tanjur nekog povrća ili voća i opet nećete natući onoliko kalorija koliko dobijete u jednom kolačiću. Vrijedno usporedbe, zar ne?!

Primjerice, naša poznata violončelistica Ana Rucner priznala je da joj je omiljena grickalica uz film – mrkvica.

Smoothies

Smoothies ili pripravci od voća i povrća također su dobar izbor. Dakako, najbolje je ako ih napravite sami, ali nećete pogriješiti ni ako ih kupite. Samo kod kupovine pripazite da budu od 100 posto povrća ili voća, bez dodanih šećera i tko zna čega sve ne.

Pravite li sami svoj smoothie, stavite od svega pomalo i uživajte u bogatstvu okusa, mirisa i boja!

Voće i povrće kao dodatak doručku

Već se zna da je doručak najvažniji obrok u danu, pa zašto ga onda ne obogatiti voćem i povrćem? Odlična kombinacija može biti dodavanje voća u omiljene pahuljice ili da preko voća prelijete jogurt (uz jogurt odlično ide suho voće). Dakako, u jogurt možete dodati naribanu mrkvicu ili slično.

Zamijenite druge namirnice većom količinom voća i povrća

Ako je vaš ručak ogromna šnicla i tek žličica priloga - blitve, špinata ili kuhane mrkve (tek toliko da udovoljite mami), vrijeme je za promjenu. Pojačate dozu povrća, a smanjite unos drugih namirnica. Zašto ne krenuti sa smanjenjem kruha i rezanjem ogromne šnicle na pola, ali se zato možete počastiti cijelim plastićem kuhanog špinata? Mljac!

Ne izbjegavajte smrznuto i konzervirano voće i povrće

Smrznuto i konzervirano povrće i voće ima popriličan sastav korisnih tvari (a neki kažu isto kao i svježe), pa ih ne trebate baš uvijek izbjegavati (jedino ako se u sastojcima spominju konzervansi). Imate li mikrovalnu, ali i običan lonac i plin također mogu pomoći, više nema izlike za izbjegavanje povrća. Naime, smrznutom i konzerviranom povrću obično je potrebno tek nekoliko minuta za pripremu. A kada se radi o konzerviranom voću – treba vam samo pola minute za otvaranje konzerve.

Blagodati voća i povrća ubrzo ćete osjetiti na svom tijelu – tanja linija, ljepša koža, više energije, bolja otpornost na prehlade... A što vam više treba?