VJEČNI PROBLEM

Kako smekšati stroge starce

26.08.2009 u 09:00

Bionic
Reading

Ponekad ti se čini da svi osim tebe imaju kul roditelje pune razmijevanja za tinejdžerske životne potrebe, a jedan od njih je duljina izlaska

Ako imaš nesreću da baš ti imaš najstrožije starce koji kao da su iz 19. stoljeća, ne očajavaj, jer uz malo diplomatskih vještina možeš neke stvari okrenuti u svoju korist.

Imaš dojam da roditelji te vrlo rijetko tretiraju kao odraslu osobu, na primjer kad treba pospremiti sobu ili otići u trgovinu, no kad je u pitanju duljina tvog izlaska, za njih si još uvijek curica koja nema što raditi vani kad padne mrak. Zvuči poznato?

Naravno da te to nervira no svako svađanje durenje ili ispadi bijesa neće ti nimalo pomoći, stoga predlažemo bolju taktiku - argumentirani razgovor koji će tvojim roditeljima pokazati da si zrela i odgovorna osoba kojoj mogu vjerovati i koja će se vratiti kući u dogovoreno vrijeme.

Kad se radi o početku pregovora o ovoj temi, mudro tempiraj vrijeme, jer nije pametno starce nakon što se vrate s posla dočekati s ovom temom. Pričekaj da se malo odmore i zatim kreni s izlaganjem.

Vrlo je bitan način na koji ćeš im obrazložiti ono što te muči, naravno, bez uzrujavanja i podizanja glasa, a slobodno ih podsjeti na sve ono što dokazuje da si osoba od povjerenja (dobre ocjene u školi, uzorno vladanje, obavljanje sitnih kućanskih poslova i drugih obiteljskih obveza, vraćanje kući u dogovoreno vrijeme i sl).

Budi spremna za brojna pitanja i na njih odgovori bez nerviranja, jer tvoje starce naravno zanima s kim provodiš svoje slobodno vrijeme.

Ako ti se čini da se roditelji predomišljaju i da nisu smekšali pred tvojim argumentima za dulji izlazak, nemoj si zalupiti vrata žestokom svađom jer od toga nema nikakve koristi (dapače, samo ćeš im dati povoda da te smatraju pravom klinkom koja se samo zna ljutiti) već budi totalno skulirana i pokušaj s diplomatskim pristupom. Možeš im, primjerice, reći da ti ne moraju odmah odgovoriti, već kroz nekoliko dana mogu reći što su odlučili kako bi na vrijeme javila prijateljima hoćeš li moći doći na taj dugo očekivani tulum u subotu.
Naravno, neće odmoći i obećanje da ćeš zauzvrat pomoći u kućanskim poslovima, npr. usisati stan, pospremiti kupaonicu ili ako si vična kulinarskim vještinama, napraviti ručak.

Iako vjerojatno dok čitaš ove retke misliš kako ova taktika neće proći kod tvojih staraca, ništa te ne košta da probaš, a osim toga, samim pristupom pokazala si kako si odgovorna osoba kojoj je ipak stalo do njihovog mišljenja, jer da nije tako, otišla bi bez da ih išta pitaš.

Osim toga, postavi se u kožu svojih roditelja! Živimo u nesigurnom vremenu prepunom nasilja u kojem su tinejdžeri izloženi puno većim opasnostima nego što je to bilo u vrijeme tvojih staraca. Roditelje sve to plaši, pa se nekima čak čini da ćeš biti najsigurnija ako nigdje ne ideš što je, naravno, kontraefekt jer izlasci su ipak vrlo bitan dio odrastanja.

Ako se na kraju pregovori raspletu u tvoju korist, pokaži im da ti mogu vjerovati - vrati se u dogovoreno vrijeme, a ako pak mama i tata od tebe traže da im se javiš tijekom izlaska, to obavezno napravi.

Ako ti je možda bed zvati ih pred društvom, izdvoji se negdje gdje te frendovi neće vidjeti i nazovi ih. Tim pozivom ćeš pokazati roditeljima da ti nimalo nije svejedno što oni brinu te da si dovoljno zrela da poštuješ dogovor. Krajnji rezultat – sigurno će te pustiti i drugi put, a pritom ćeš imati mir u kući.