KAKO NENASILNO RJEŠAVATI SUKOBE

Šokantni podaci o nasilju među mladima

15.04.2014 u 16:06

Bionic
Reading

Hrvatska škola Outward Bound, uz potporu Ministarstva socijalne politike i mladih, pokrenula je projekt 'Outward Bound programi za nenasilno rješavanje sukoba među mladima'

Prema izvješćima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta u školskoj godini 2011/2012. sveukupno je u osnovnim i srednjim školama zabilježeno 1.577 slučajeva vršnjačkoga nasilja!

Čak 71 posto profesora ne obazire se i ne poduzima ništa kako bi spriječilo nasilnička ponašanja i zastrašivanja u školi! Prema podacima Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, u Hrvatskoj je 19 posto djece doživjelo neki oblik vršnjačkog nasilja, a prema podacima iz 2008. u Hrvatskoj je različitim oblicima elektroničkog nasilja bilo podvrgnuto 15-20 posto djece. Čak 19 posto djece žrtava vršnjačkog nasilja u svijetu godišnje pokuša suicid.

Zbog svega navedenog, jasno je kako je riječ o gorućoj temi zbog čega je Hrvatska škola Outward Bound, uz potporu Ministarstva socijalne politike i mladih, odlučila pokrenuti projekt za nenasilno rješavanje sukoba među mladima.

Projekt je započet prvim programom ove godine, koji se održava od 12. do 19. travnja na području Like i Velebita, s edukacijskim centrom u Velikom Žitniku pokraj Gospića kao bazom. Sudjeluje 13 polaznika - mladih bez odgovarajuće roditeljske skrbi smještenih u različitim socijalnim ustanovama te iz opće populacije mladih srednjoškolskog i studentskog uzrasta sa svih područja Republike Hrvatske.

Za vrijeme ovog osmodnevnog programa Outward Bound s polaznicima će raditi educirani instruktori, a jedno od osnovnih pravila je to da se za vrijeme tečaja polaznici ne smiju koristiti nikakvim sredstvima ovisnosti i distraktorima (mobiteli, alkohol, cigarete…).

Metode iskustvenog učenja sustava Outward Bound u svijetu su prisutne preko 70 godina i rasprostranjene u 30-ak zemalja, a karakterizira ih specifičnost iskustvenog učenja koje se provodi u prirodnom okruženju i izvan uobičajenog načina života polaznika.

Hrvatska škola Outward Bound već osmu godinu djeluje u sklopu međunarodne organizacije Outward Bound International. Svake godine provodi sve više standardiziranih programa iskustvenog učenja u prirodi s polaznicima iz Hrvatske i inozemstva, u najširem smislu s ciljem unapređenja sposobnosti mladih za njihov uspješniji daljnji život u društvenoj zajednici.

Detaljnije o Outward Boundu saznajte OVDJE.