'RAZLIČITA' U KINIMA

Je li moguća ovakva vizija mračne budućnosti?

02.04.2014 u 12:46

Bionic
Reading

Mlade književne autore već neko vrijeme fasciniraju prikazi postapokaliptičnog svijeta budućnosti, pa je nakon književne trilogije Suzanne Collins 'Igre gladi' uslijedio uradak sa sličnom tematikom, 'Različita', djelo tada 22-godišnje spisateljice Veronice Roth, a dugo očekivana ekranizacija je stigla i u naša kina

Tinejdžeri su već neko vrijeme oduševljeni trilogijom Veronice Roth koja osim 'Različite' (Divergent) uključuje još dvije knjige: 'Insurgent', koja je također bila na vrhu ljestvice najprodavanijih New York Timesa, te jednako uspješnu, završnu knjigu iz serijala, 'Allegiant'. Sve tri knjige prodane su u više od 11 milijuna primjeraka.

Glavna junakinja 'Različite' je 16-godišnja tinejdžerica Beatrice 'Tris' Prior, koja baš kao i Katniss Everdeen iz 'Igara gladi' živi u SAD-u iz mračnog svijeta budućnosti. I ovdje je nakon što je rat izazvao strašna razaranja uspostavljena fašistoidna vlast koja željeznom rukom upravlja ovim distopijskim društvom podijeljenim u frakcije, a u kojoj glavnu riječ vodi stroga Jeanine Matthews (sjajna Kate Winslet). Beatrice odrasta u Chicagu u okrutnom sustavu u kojem su tinejdžeri u dobi od 16 godina prisiljeni pristupiti testu kojim se određuje frakcija kojoj pripadaju - nesebični, srdačni, pošteni, inteligentni ili hrabri. Zaplet započinje kad Tris prilikom testiranja sazna da je drukčija i zbog toga postaje prijetnja društvu...

Režije se prihvatio Neil Burger ('Iluzionist'), a Tris igra Shailene Woodley, najpoznatija po ulozi u filmu 'Nasljednici' (The Descendants) koji je bio nominiran za Oscara s Georgeom Clooneyjem u glavnoj ulozi. Naravno, kakav bi to bio film za mladu publiku da nema ljubavne priče u koju je upletena glavna junakinja, dok njezinog zaštitnika i potencijalnog dečka glumi naočiti Theo James za kojeg ni ne sumnjamo da će opasno ugroziti poziciju miljenika tinejdžerica dosad rezerviranu za Roberta Pattinsona (saga 'Sumrak') ili Liama Hemswortha ('Igre gladi').

Filmaši dakako zadovoljno trljaju ruke uspjehom filma (prvo mjesto na box officeu sa zarađenih 54, 6 milijuna dolara u prvom vikendu) jer nakon završetka sage 'Sumraka' već neko vrijeme traje potraga za filmskom franšizom za mlade koja bi trebala ponoviti nevjerojatan financijski uspjeh 'Sumraka' i stvoriti sličnu euforiju među teen publikom.

Dosad se pojavilo već nekoliko filmova koji su trebali popuniti tu prazninu na tržištu ('U sebi', 'Instrumentarij smrtnika', 'Divna stvorenja'), a najviše uspjeha zasad ima filmski serijal 'Igre gladi', ponajviše zbog obožavane Jennifer Lawrence.

Premda se 'Različita' dotiče univerzalnih tema poput konformizma, religije, genetičkog inženjeringa ili vlasti, autorica književne trilogije kaže da joj nije bila na pameti samo kritika društva. 'Ne mislim da sam se ikada osjetila dovoljno mudrom ili zrelom ukazivati na probleme u društvu. Naravno da sam dok sam pisala knjigu mislila na svoju zemlju, ali u prvom redu bavila sam se pojedincem u društvu', kazala je 25-godišnja Veronica Roth dodavši da je uvijek iznenadi činjenica da opisi seksa u Americi npr. izazivaju više zgražavanja nego nasilje.

Radnja filma smještena je u Chicago nekad u budućnosti, a roman 'Različita' je Veronica Roth pisala oko šest mjeseci dok je studirala na sveučilištu Northwestern. 'Na početku studija, 2006. godine, dobila sam ideju za roman o supkulturi ljudi koji su željeli izbrisati strah iz normalnih pojedinaca ne bi li stvorili ljude bez fobija. Roman sam počela pisati tek četiri godine kasnije, trebalo mi je šest mjeseci, ali nakon toga sve se odvijalo jako brzo', kaže.

Hoće li 'Različita' biti zbilja novi 'Sumrak', ostaje nam da vidimo, no film nudi sasvim dovoljnu količinu zabave namijenjene u prvom redu tinejdžerima, ali i onima koji se još uvijek tako osjećaju. Filmaši iz Summita već rade na nastavcima: drugi film već je najavljen za ožujak 2015, a prema trećoj knjizi 'Allegiant' Summit' planira snimiti film čiji se početak prikazivanja planira za ožujak 2016