VIŠNJAN

Budući znanstvenici istraživali i podzemlje

27.07.2009 u 14:38

Bionic
Reading

Sedmodnevni znanstveni kamp za mlade znanstvenike, jedan od najboljih oglednih kampova svjetske organizacije za rad s darovitom djecom, Network of Youth Excellence, završio je u Višnjanu

Četrnaest darovitih učenika trećih i četvrtih razreda osnovne škole u tjedan je dana kroz razne aktivnosti usvajalo nova znanja iz znanstvenih područja biologije mora, arheologije, eksperimentalne arheologije, astronautike i astronomije.

Budući znanstvenici su tako u Vip Youth Science Campu imali priliku pod vodstvom mentorice Maje Crnić posjetiti arheološki lokalitet blizu Bačve uz istarski ipsilon, na kojem su radili arheolozi Arheološkog muzeja Istre. S njihovim radom i nalazima s lokaliteta rimske ville rustice sudionike kampa je upoznala voditeljica iskopavanja Tatjana Bradara. Demonstraciju paljenja vatre ručnim vretenom, u čemu su se osnovnoškolci rado okušali, izveo je Mladen Korlević, član Kluba istraživača 'Explora'.

Tijekom jednodnevnog izleta u Premanturu na jugu istarskog poluotoka sudionici su posjetili Kuću prirode, a okušali su se i u ronjenju, istraživanju podvodnog svijeta i prikupljanju algi za herbarij, pod budnim okom ronilaca i biologinje mora Lovorke Kekez.

Ostale aktivnosti uključivale su obilazak Premanturske (Gradinske) i Juranske špilje, gdje su sudionici kampa imali priliku istraživati živi svijet podzemlja, doživjeti kako izgleda 'pravi mrak' i vršiti mjerenja koja su kasnije obrađivali. Obišli su Zvjezdarnicu Višnjan, promatrali teleskopom i pratili predavanje voditelja zvjezdarnice i našeg najpoznatijeg astronoma Korada Korlevića o povijesti astronomije. Kako je ipak riječ o djeci, bilo je i igre, pjesme, natjecanja u raznim vještinama te izrade i lansiranja balona na vrući zrak i helij.