NOVA KAMPANJA

Školarci u borbi protiv ovisnosti

13.11.2013 u 15:56

Bionic
Reading

Udruga PET PLUS organizirala je s učenicima osnovnih škola snimanje preventivnog video spota u Vladi Republike Hrvatske

Zloupotreba droga, uključujući i duhan i alkohol, jedan je od najrelevantnijih zdravstvenih problema u razvijenim zemljama. Primarna prevencija je vjerojatno najučinkovitiji način za rješavanje ovog problema.

Ovaj video spot koji je snimljen s djecom u Vladi RH prikazivat će se na Hrvatskoj radioteleviziji u razdoblju od 15. studenoga do 15. prosinca 2013. kada je Međunarodni mjesec borbe protiv ovisnosti

Cilj video spota koji prati još četiri viral videa te radio jingle jest pokazati djeci i javnosti da je život bez ovisnosti moguć te da je zlouporaba sredstava ovisnosti nepoželjna.

Ovakvi video spotovi i radio jingleovi jedan su od najmoćnijih alata prevencije ovisnosti, poručuju iz Udruge PET PLUS koja provodi program 'Imam stav'.

Program Imam stav/Unplugged najučinkovitiji je, po izvorima iz središnjice u Bruxellesu, europski školski program prevencije kojemu su ciljana skupina mladi ljudi u dobi od 12 do 14 godina i njihovi roditelji. Program je inovativan jer je razvijen kao rezultat više zemalja Europske unije u okviru projekta EU-Dap, European Drug Addiction Prevention (Europski projekt prevencije ovisnosti o drogi). Ovaj uspješni europski program prevencije temelji se na učenju životnih vještina i konceptu socijalnih utjecaja.

Općenito programom 'Imam stav' promiče se pozitivno i zdravo ponašanje te se utječe na prevenciju korištenja sredstava ovisnosti (pušenja, korištenja alkohola, kanabisa i drugih sredstava ovisnosti). Udruga PET PLUS provodi program 'Imam stav' uz podršku Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstva zdravlja, Agencije za odgoj i obrazovanje i Vladinog ureda za suzbijanje zlouporabe droga u osnovnim školama već treću godinu.

Video spot 'Imam stav' imao je svoju premijeru na konferenciji 'Imam stav' gdje je odlično prihvaćen.