BUDIMO HUMANIJI!

Dan je borbe protiv pokusa nad životinjama

21.07.2009 u 07:19

Bionic
Reading

Procjenjuje se da se 12,1 milijun životinja, uključujući miševe, zečeve, ne-ljudske primate, pse, mačke i ribe, i nadalje svake godine koristi u laboratorijima diljem Europske unije za različite svrhe, od kojih većina nije izravno povezana s medicinskim napretkom

Stoga se svake godine na današnji dan obilježava Dan borbe protiv pokusa nad životinjama. Tako će 'krvava' aktivistica Prijatelja životinja zamotana u zavoje biti 'razapeta' na 'laboratorijsku spravu za mučenje' kako bi se vjerno prikazali pokusi koji se diljem svijeta provode na životinjama. Ova akcija je ujedno i poziv građanima da ne koriste proizvode testirane na životinjama i da se založe za prestanak mučenja i ubijanja životinja u laboratorijima.

Performans će se održati u utorak, 21. srpnja u 12 sati na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu, a njime će se obilježiti Dan borbe protiv pokusa na životinjama i četvrta obljetnica oslobađanja 32 bigla namijenjena pokusima namjernog lomljenja kostiju na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu.

Pokazalo se da je dobrobit životinja izrazito važna građanima Europe pa tako i Hrvatske. Većina građana koja se odazvala u veljači i ožujku ove godine provedenoj u internetskoj anketi, izrazila je svoje protivljenje svim pokusima na životinjama koji uzrokuju veliku bol ili patnju bilo kojoj životinji, čak i u svrhu medicinskih istraživanja.