MENSTRUALNE BRIGE

Upomoć, nisam dobila na vrijeme!

24.07.2009 u 07:03

Bionic
Reading

U torbici nosiš tampone i uloške i znaš da si je prema svom kalendaru trebala dobiti još u petak, međutim prošao je i ponedjeljak, utorak, srijeda, četvrtak, a menstruacije još nema. Razdražljiva si, grudi su ti napete, imaš bolove u donjem dijelu trbuha i sve, baš sve upućuje da će te posjetiti jedna od najvjernijih pratilja u životu, ali jednostavno je još nema. Što se događa?

Polako, nemoj paničariti jer trebaš znati da rijetko kojoj tinejdžerici, pa i odrasloj ženi menstruacija dolazi u točno predviđeno vrijeme. Kod mnogih to varira i ciklusi su različiti te zapravo 90 posto djevojaka tek okvirno može znati kada će dobiti sljedeću menstruaciju. To može postati prava noćna mora kod planiranja ljetovanja nekoliko mjeseci unaprijed.

Jesi li seksualno aktivna?

Ako si seksualno aktivna i nisi koristila zaštitu, onda ima osnove za brigu. Naime, i kod trudnoće neki od prvih simptoma mogu biti bol u donjem dijelu trbuha ili napete grudi, samo što je to najčešće popraćeno mučninom u određenom dijelu dana, najčešće ujutro. Stoga je najbolje, kako bi se riješila dvojbe, da u ljekarni kupiš test za trudnoću. Ti su testovi jako pouzdani i trudnoća se može otkriti već samo nekoliko dana nakon izostanka menstruacije.

Pubertet

U pubertetu hormoni divljaju i tijelu treba vremena da se navikne na novonastalu situaciju. Stoga nije rijetko da jedan mjesec dobiješ menstruaciju, a sljedeći ili čak sljedeća dva ne dobiješ. Jednostavno, tijelu treba vremena dok se prilagodi. Obično kako postaješ starija, to je menstruacija redovitija.

Naglo mršavljenje

Naglo gubljenje na težini može biti razlog izostanka menstruacije, a ako se radi o drastičnom gubljenju kilograma, menstruacija može nestati i na nekoliko mjeseci! Masno tkivo je potrebno kako bi ti tijelo normalno funkcioniralo i kako bi imala redovite mjesečnice. Neke djevojke odlaze predaleko kada se radi o prehrani i vježbanju pa pretjeruju u dijetama i režimima vježbe, što može rezultirati prestankom mjesečnice, ali i mnogim drugim problemima po zdravlje.

Pilule

Obično se, kada se uzimaju antibebi pilule, može točno znati kada ćeš dobiti menstruaciju. Međutim, nakon prestanka uzimanja, odnosno kada se pravi pauza, potrebno je nekoliko mjeseci da bi se ciklus ponovno ustalio. Također, uzimanje pilule za dan poslije može djelovati stresno na organizam, kojem je onda potrebno nekoliko mjeseci da se vrati u normalan ritam.

Stres

Velika količina stresa može spriječiti ili pomaknuti vrijeme ovulacije, čime se odmah pomiče i datum kada dobivaš menstruaciju.

Putovanje

Odlazak na daleka putovanja, posebice ako mijenjaš vremenske zone, također može biti razlog zašto nisi dobila menstruaciju.

Ipak, ako ti menstruacija dugo kasni, a nema nekog od navedenih razloga za to, najbolje je da odeš ginekologu na pregled.