ISTRAŽIVANJE

Tinejdžeri koji se opijaju skloniji su depresiji

13.07.2009 u 12:06

Bionic
Reading

Rezultati istraživanja u kojem je sudjelovalo oko 9000 norveških tinejdžera pokazali su da su učenici koji su se u svom dosadašnjem životu napili više od 10 puta skloniji depresiji, imaju problema s koncentracijom na nastavi i teže se uklapaju u društvo

Ovo je istraživanje pokazalo da se pogotovo tinejdžerice koje neumjereno konzumiraju alkohol puno teže uklapaju u društvo i češće zapadaju u depresivna raspoloženja ili pate od tjeskobe.

'Možemo u vezu dovesti ove probleme s opijanjem mladih, no nismo sigurno što dolazi prvo - posežu li tinejdžeri za alkoholom kako bi se 'izliječili' od depresije ili su depresivni jer pretjeruju u konzumiranju alkoholnih pića', rekao je dr. Arve Strandheim sa sveučilišta u Trondheimu.

Dodao je da se mnogi od tih teškoća, poput manjka koncentracije, depresije ili problema u socijalnoj komunikaciji, javljaju već u djetinjstvu, no u tinejdžerskom dobu dolaze do izražaja.

Prema njegovim riječima, roditelji mogu odigrati vrlo važnu ulogu u pravovremenu otkrivanju ovih problema u razvoju mladih osoba.

U istraživanju su sudjelovali tinejdžeri u dobi od 13 do 19 godina, a njih oko 57 posto je odgovorilo da su najmanje jednom u životu bili pijani.

Oko 43 posto tinejdžera koji su se u životu napili više od 10 puta ima problema s koncentracijom na nastavi a oko 35 posto učenika koji često konzumiraju alkohol sklonije je sukobima s kolegama u školi ili profesorima.