ISTRAŽIVANJE

Kakve su seksualne navike hrvatskih srednjoškolaca?

20.06.2009 u 20:52

Bionic
Reading

Među hrvatskim srednjoškolcima vlada netolerancija prema homoseksualnosti, a mladi se u sve ranijoj dobi i u sve većem broju upuštaju u seksualne odnose

Magazin Provjereno u svom je zadnjem izdanju objavio rezultate istraživanja o seksualnim navikama hrvatskih srednjoškolaca. Istraživanje koje je za Novu TV provela Biometrika Healthcare Research na reprezentativnom uzorku pokazalo je uznemirujuće rezultate seksualnog ponašanja mladih Hrvata.

Tako će 48 posto učenika prvih, drugih i trećih razreda srednjih škola već stupiti u prvi seksualni odnos. Prosječna dob stupanja u svijet odraslih spustila se na petnaest godina starosti, kako za dječake, tako i za djevojčice, a svaki četvrti srednjoškolac seks je probao već s četrnaest godina. U tim godina mladi nisu sigurni što seks doista podrazumijeva pa 31 posto mladih oralni seks ne smatra spolnim odnosom.

Reporterka Danka Derifaj za sugovornike je odabrala srednjoškolce Leticiju Petrović i Luku Oreškovića, inicijatore popisivanja peticije za otvaranje klinike u kojoj bi mladi besplatno dobili odgovore i savjete stručnjaka vezane uz pitanja seksualnosti. Leticija tvrdi da mladi oralni seks ne povezuju s osjećajima i upražnjavaju ga kada žele nešto postići, dobiti ili se pokazati na izvjestan način.

Istraživanje pokazuje i da mladima ljubav nije preduvjet za seks
, pa tek 31 posto ispitanika seks bez ljubavi smatra neprihvatljivim seksualnim ponašanjem. U toj kategoriji daleko najviše učenika opredijelilo se protiv istospolnog seksa. Tu prednjače dječaci, s čak 71 posto. Na temu seksa 40 posto djevojčica razgovara sa svojim majkama, dok dječaci to čine tek u 20 posto slučajeva.

Ta činjenica dodatan je razlog za otvaranje seksualnog savjetovališta za mlade jer roditelji zabijaju glavu u pijesak dok se djeca sve ranije, potpuno neupućena, upuštaju u ponašanje za koje većina još nije spremna, kako fizički, tako ni psihički.