OKRUTNA STRANA PRIRODE

Najgore majke iz životinjskog carstva

22.06.2009 u 08:10

Bionic
Reading

Vjerojatno ste navikli da vas majke maze i na vas paze kao na kap vode na dlanu, ali u životinjskom svijetu postoje vrste koje su vrlo okrutne prema svom podmlatku

Majmun langur

Mnogi majke majmuna langur smatraju najgorim majkama iz životinjskog svijeta. Ovi majmuni inače su jako okrutni jedni prema drugima, primjerice, nisu im nepoznate stvari svojstvene ljudima – seksualno uznemiravanje, tuče ili čak i otmice. No ono što langur majmunice čini najlošijim majkama jest to što ponekad ubijaju svoje mladunce i napuštaju ih ako su ozlijeđeni ili bolesni.

Crni orao
Afrički crni orao

Majka ove vrste orla leže dva jaja. Jedno mladunče će izabrati i brinuti o njemu, a drugo će zapustiti. Da, da, jedno mladunče će hraniti, dok će drugo tek gledati i kad ovo prvo ojača, ubit će svojeg mlađeg brata ili sestru, a majka će sve to gledati s pristankom.

Crni medvjed

Obično se smatra da su medvjedice dobre majke, no neka su istraživanja pokazala da baš i nije tako. Naime, isti im je napor potreban da podignu jedno ili tri mladunčeta. Stoga crna medvjedica nekada, kada dobije tek jedno mladunče, njega napusti i čeka sljedeću godinu i sljedeću trudnoću s nadom da će ih dobiti dva ili tri.

Morski pas s Galapagosa

Ova vrsta morskog psa koja živi uz Galapagos provjerava svoju mladunčad na poprilično okrutan način. Naime, dok su dječica mala, zadržavaju se u plićoj vodi, tzv. vrtićima, u kojima su sigurna od napada odraslih pasa. Kada malo porastu, odlaze u dublju vodu, ali na tom putu vlastita ih majka presreće i straši kao kada vreba plijen koji će pojesti. Naravno, na kraju ga ne pojede, ali ga dobro isprepada.

Kukavica

Za ovu pticu i njeno kukavičko ponašanje vjerojatno ste već čuli. Majka kukavica je lijena i zato svoje jaje snese u gnijezdo neke druge ptice. Da stvar bude još gora, mlada kukavica obično se razvija brže od ostalih ptica te tako lakše tjera druge ptiće iz gnijezda, pa su joj šanse za opstanak mnogo bolje.

Panda
Velika panda

Ova životinja u divljini može imati od jednog do tri mladunca, no obično preživi i odraste samo jedan. Iako su poznate kao nježne majke, jednostavno im se zbog veličine dogodi da nenamjerno naštete mladuncu. Novorođenče je tako maleno da majka dok spava zna leći na njega i zdrobiti ga.

Darwinova žaba

Kada izlegne jajašca, preuzima ih mužjak dok se ne izlegu mladunci. Majka nakon leženja jaja više nema posla sa svojim podmlatkom.

Vrabac

Mužjak vrapca se obično pari s dvije ženke. Vrlo često jedna ženka traži gnijezdo druge ženke i kada ga pronađe, ubija mlade. Ovako se bori za svoje gnijezdo i činjenicu da će mužjak sada više vremena provoditi s njom i pomagati joj oko njezinih mladunaca.

Lav

Kada novi mužjak preuzme čopor, on tjera i ubija sve muške laviće mlađe od dvije godine, a majka to mirno promatra. Tako se sprečavaju buduća rivalstva za kraljevsko mjesto u čoporu.