ZANIMLJIVE ČINJENICE

Meduze – opake, ali divne stanovnice mora

08.06.2009 u 09:00

Bionic
Reading

Ljeto je sve bliže, a time i odlazak na more. Nekima je prva asocijacija na more – meduza. Samo jedan njezin dodir može pretvoriti cijelo ljetovanje u noćnu moru. Ipak, ako ste gledali SpužvaBoba Skockanog, znate kako je simpa Bob, fasciniran ovim bićima, i sam želio postati meduza ili čak imati meduzu za kućnog ljubimca

To mu nije baš uspijevalo i na kraju su mu meduze donijele mnogo problema.

Ipak, one su vrlo jedinstvena bića koja možeš promatrati iz sigurne udaljenosti i – diviti im se. Osim toga, trebaš znati da postoje i slatkovodne meduze koje su porijeklom iz istočne Azije, a danas žive i u Europi.

Meduze mogu živjeti od tri do šest mjeseci, a ova je vrsta na Zemlji već 650 milijuna godina! Pri samostalnom kretanju dostižu brzinu od devet kilometara na sat.

95 posto vode

Meduze su 'napravljene' od 95 posto vode. Nemaju kostura ni neku naročito čvrstu tvar u svom organizmu. Moraju biti u vodi jer im ona podupire cijeli organizam i pomaže u kretanju. Kada meduzu izvadimo iz vode, umre u vrlo kratkom roku jer sva voda ispari, a masa joj postane stotinu puta manja.

Kretanje

Kreću se nošene morskim strujama, ali i kontrakcijom mišića. One zapravo uzmu nešto vode i onda je kroz otvor izbace van, pa ih taj pritisak pomiče. Tako se na neki način kreću poput elise. Kreću se nakoso prema gore, a klobuk je okrenut u smjeru kretanja.

'Nedostatak' organa

Meduze nemaju mozga, srca, organa za disanje ni krvi. Osjetila su im sasvim primitivna, tek razaznaju razliku između dana i noći, a pomoću osjetilnih senzora prepoznaju plijen. Meduze imaju jedan otvor koji im služi i za uzimanje hrane i za izbacivanje otpadnih tvari. Taj je otvor smješten s donje strane klobuka.

Razmnožavanje

Razmnožavaju se na vrlo specifičan način. Meduze imaju odvojene spolove i spolno se razmnožavaju, no spolovi se međusobno i ne razlikuju. Razlika se ogleda na način da muške jedinke proizvode spermije, a ženske jajne stanice. Nakon izbacivanja jednih i drugih stanica iz tijela, oplodnja se odvija u vodi. Iz oplođenog jajašca razvija se ličinka s trepetljikama, tzv. planula. Nakon nekog vremena ova ličinka pada na dno mora, pričvrsti se za podlogu i iz nje se razvija polip. Na njemu se kasnije pupanjem razvijaju male meduze koje se odvajaju od polipa. Zbog ovakvog načina razmnožavanja znanstvenici dugo nisu bili sigurni jesu li meduze biljke ili životinje!

Prehrana

Oko meduzinog otvora se nalaze duge lovke, a u njima su žarne stanice koje luče otrov. Na kraju žarnih stanica nalaze se žarne čahure sa žarnim nitima koje imaju završetke u obliku harpuna. Njih žarne stanice izbace u trenutku kad se meduza brani ili lovi hranu. Na taj način paraliziraju žrtvu i progutaju je. Meduze mogu pojesti plijen koji je i nekoliko puta veći. Najčešće jedu planktonske račiće, no u stanju su pojesti i ribu i druge meduze.

Tko je morska osa?

To je najopasnija meduza na svijetu. Srećom, nema je u Jadranskom moru, već živi uz obale daleke nam Australije. Procjenjuje se da od njezinog uboda godišnje umre čak šezdesetak ljudi!

Meduza iz grčke mitologije
Ime

Riječ meduza korijen vuče iz grčke mitologije. Meduzom se zvala jedna od tri krilate sestre aveti Gorgone, koje su bile Forkisove kćeri. Meduza je bila jako lijepa dok se nije zamjerila božici Ateni, koja joj je kosu pretvorila u strašne zmije otrovnice. Od njezinog pogleda svatko bi se skamenio. Meduzu je ubio Perzej, a od njezine je krvi nastao krilati konj Pegaz.

I za kraj...

Ako te opeče meduza, opeklinu nemoj trljati rukama, slatkom vodom ili ledom. Trebaš je dobro isprati morskom vodom ili običnim octom. Može pomoći i limunov sok – samo se polije po opeklini i ostavi da djeluje. Nikako ne koristiti alkohol. Ako te opeče po osjetljivijem dijelu tijela, npr. licu odmah otiđi k liječniku.