VI PITATE, MI ODGOVARAMO

Vaši problemi (25. svibnja)

25.05.2009 u 11:20

Bionic
Reading

Na stranicama Teena svakoga tjedna odgovaramo na vaša pitanja

PRETJERALA SAM S ALKOHOLOM I NIČEGA SE NE SJEĆAM

Pozdrav! Molim vas da mi pomognete jer imam veliki problem.
Da počnem iz početka. Prije nekoliko dana bila sam na zabavi i popila previše alkohola. Većine večeri se niti ne sjećam. Međutim, jedna prijateljica koja je bila tamo mi je rekla da sam zabrijala sa starijim dečkom kojeg uopće niti ne poznajem. Stariji je od mene nekoliko godina i bojim se da me nije seksualno iskoristio. Zato vas molim da mi pomognete i kažete mogu li i to sama ikako prepoznati. Neke moje prijateljice kažu da se to može prepoznati po hodu, tj. da cure koje su imale odnose su tzv. 'razvaljene'. Meni to čudno zvuči i ne znam je li to istina. I zanima me nakon koliko vremena se može prepoznati trudnoća i koji su prvi simptomi. Nakon te zabave boli me na području jajnika, a menstruaciju trebam dobiti za 10-ak dana. Molim vas da mi pomognete! Zbog toga sam jako nervozna i zato vas molim da me savjetujete ako to mogu ikako sama prepoznati da ne moram kod ginekologa.
Hvala unaprijed!


Redakcija Teena:
Nažalost, u ovakvim slučajevima je jako teško riješiti nedoumice i problem bez čovjeka koji se odaziva na titulu ginekologa. Žao nam je, ali tako je. Mi se slažemo da svatko ima svoj pojam dobre zabave i nećemo se upuštati u rasprave što je nekome zabavno, a što ne. No, isto tako nećemo ni propustiti ukazati ti na to da si svojom zabavom otplesala ples na žici, lagano prešla rub rizika, zagazila u debelo crveno i sada ti se stotine upitnika vrte po glavi. Pa sad, reci, je li ta zabava bila vrijedna ovog osjećaja? OK, znamo da ti ne trebaju prodike i prekoravanja, ali, morali smo ovo pitanje ispisati čisto i za druge koji ovo čitaju, pa da se zapitaju – vrijedi li se u životu izgubiti toliko da se kasnije teško znaš pronaći? Ovo smo ti napisali i zato što smo primijetili da se vrtiš samo oko zabrinutosti oko ovih posljedica, a mi mislimo da je potrebno ovome dodati i zabrinutost od takvog opakog opijanja da ne znaš ni gdje si, ni s kim si. Gle, to je fakat teški bed i to je fakat loše, nema nikakve riječi koja to može opravdati. Sori, ali tako ti je. Opijanje do besvijesti vodi samo u jedno – odjel za alkoholizam. I to u kratkom roku. OK, nadamo se da je ovo sada svima zacrtano i u svijest i u podsvijest, pa tko je mudar znat će što s ovim savjetom treba učiniti (držati ga se!). Uglavnom, zbilja nitko ne može sada znati što se zapravo dogodilo te noći, osim jedne osobe na ovom svijetu. Hitno i brzo kod ginekologa, a mi držimo prekrižene palčeve da sve prođe dobro i da ti to iskustvo ostane samo kao dobra lekcija za budućnost kako takve greške nikada više ne bi ponovila! Go!
P.S. Što se one 'razvaljenosti' tiče, zaboravi da si tako nešto ikada čula...

UŽASNO SE BOJIM ODBIJANJA

Moj je život sve samo ne savršen, uspješan, dobar i nikako da ga usmjerim u pravom smjeru. Zato vam i pišem, jer više ne znam što napraviti. Imam puno problema, ali sve mogu riješiti osim ovog.
Ne znam jesam li lijepa, ali znam što drugi pričaju, a to je da sam jedna od ljepših djevojaka u svojoj školi koja ima otprilike šestotinjak učenica (ima i učenika, ali kao i u svakoj gimnaziji, cure prevladavaju), ako ne i najljepša. To kažu i cure i dečki. I to ne samo nekoliko njih. Ali ja i dalje nemam nikakvu vezu! Nisam umišljena, jako me živciraju umišljeni ljudi, ali najiskrenije, mislim da sam ipak ljepša od nekih cura koje imaju dečke, za razliku od mene. Ne znam u čemu je problem! Možda u mojoj osobnosti? Možda, ali ne vjerujem. Katkad sam možda i preglasna i djetinjasto se ponašam, ali ne čine li to svi? Prijateljice mi kažu da je moj najveći problem što ne znam, to jest ne mogu pristupiti dečku. Previše me strah odbijanja, jednostavno sam prevelika kukavica da prva priđem dečku koji mi se stvarno sviđa. Inače nemam problema u komunikaciji s dečkima. Otvorena sam, zezam se, rijetko sam tužna. Znam kad trebam pomoći i kad je bolje da samo šutim. Jedan prijatelj mi je rekao da nisam ja ta koja imam problema, nego dečki oko mene. On kaže da se dečkima sviđaju samo one napasne cure koje im 'sve daju na pladnju'. Upotrijebio je jedno ime za njih koje neću ponavljati. S druge strane, većina dečki s kojima se družim takve cure baš i ne vole, ali to ih ne sprečava da s njima rade neke stvari i da budu s njima. Ne želim postati takva! Nisam neka zatupljena štreberica koja je zakopčana do grla, ali ne pada mi na pamet biti ni takva, najpristojnije da se izrazim, promiskuitetna do bola.
Što napraviti da me dečki počnu primjećivati kao curu, a ne kao 'lijepu frendicu'?

Unaprijed hvala

JednaZbunjenaCura


Redakcija Teena:
Iznenadila bi se koliko cura dijeli s tobom ovu priču koju si nam sada ispričala. Mi tebe ne poznajemo osobno da bi ti mogli udijeliti neki specifičan, samo tvoj, savjet, zato ćemo se skoncentrirati na općenite stvari koje najčešće prate ovakav životni scenario. Iskreno, ne mislimo baš da bi tvoj osnovni problem bio činjenica da nisi u stanju prići nekom dečku zbog sramežljivosti jer, zovite nas općim metuzalemixima, ali, ni nije na tebi da obaviš taj potez. To uvijek treba s radošću prepustiti dečkima jer oni to sami vole obaviti samostalno, naravno, nakon što dobiju 'zeleno svjetlo' s tvoje strane. Znači, ono na čemu definitivno trebaš (po)raditi je vježbati jezik znakova i tajnih signala kojima se odvija nevidljiva komunikacija između muškog i ženskog svijeta. Za pobijanje opće sramežljivosti najbolje ti je početi vježbati na nekome do koga ti nije previše stalo. Nismo bezobrazni i objasnit ćemo. Ako ti je do nekoga stalo, lako ti se zapetljati u cijeli sklop turbulentnih reakcija kao što su: lupanje srca, znojenje dlanova, suha usta, opći nemir, potreba za bijegom itd. Onda je teško usmjeriti značajan pogled u pravcu te osobe i zadržati ga taman dovoljno dugo da skuži da je semafor upaljen na zeleno jer si na teškim osobnim mukama opće panike i frke. No, ako ti nije stalo do nekoga, vježba će proći bez ovih popratnih specijalnih efekata i lakše će ti biti da je izvedeš. Tvoj cilj u takvom slučaju nikako nije vući nekoga za nos, tko kaže da svaki značajan pogled mora završiti brakom. No, mogao bi završiti opuštenim i ugodnim čavrljanjem koje lako završi u lijepom prijateljstvu, a nema ništa bolje od dobrog muškog prijatelja u životu. Znači, primarno ti je da se opustiš i da ne tumačiš svaku interakciju s dečkima kao buduću vezu. To ti je jako važno jer je opuštenost prva stvar koju svi primijete, a taj osjećaj daje jaku notu privlačnosti.

Grč i napetost se često 'čitaju' kao očaj iako to ne mora tako ni biti, ali, ostavlja takav dojam. Dakle, opuštenost ti je broj 1 kada su u pitanju muško-ženske stvari, a to je najlakše postići ako se često i bez straha bacaš u komunikaciju koju smo ti opisali. I još samo mala napomena, ono o onome 'preglasna i djetinjasta'. Čuj, ti ćeš na kraju sve napraviti sama i donijeti odluke, ali, mali savjet ti je da prekrižiš oboje iz svoje karakterne crte, pogotovo ovo 'pre'! Činjenica da su i drugi takvi je samo problem tih drugih, a ne tvoj i nemoj se povoditi za time. Što se tiče toga da dečki vole cure koje bi se dale opisati imenom koje nećemo spominjati, to ti nije pravilo. Neki možda da, neki možda ne. Mi te samo uvjeravamo da dečki jako dobro čitaju kako i na koji način mogu prići curi koju vide ispred sebe i što od nje mogu dobiti. Zato ti savjetujemo da duboko udahneš i baciš se hrabro u uzburkane komunikacijske vode kako bi svoj grč olabavila do opuštenosti u nekoj zlatnoj sredini. To ti je tamo negdje između ni previše, ni premalo. Uostalom, puno mudriji ljudi od nas su rekli da je ravnoteža sve. Pa treba se potruditi i poslušati ih.:) Cheers!

VIŠE NE PREPOZNAJEM PRIJATELJICU

Moj problem je ponašanje moje prijateljice. Prije mjesec dana je prohodala s jednim dečkom i od tad se potpuno promijenila. Uvijek je bila dobra, marljiva i odgovorna, a sad je odjednom počela piti, pušiti i družiti se sa sumnjivom ekipom, a ocjene u školi su joj svakim danom sve lošije. Uopće je ne prepoznajem. Ostale frendice i ja smo joj pokušale pomoći, pokušale smo je odgovoriti od takvog ponašanja, reći joj da je to štetno za nju i da se samo upropaštava, no ona nas ne doživljava i nastavlja po svom. Žao mi je nje, i željela bih joj pomoći, no ona odbija svaki pokušaj da joj pomognem, smatra da je njezino ponašanje potpuno normalno. Sve se više udaljava od mene i stare ekipe. Što da učinimo? Trebamo li reći njezinim roditeljima za to?


Just_me

Redakcija Teena: Ah, ovo ti je također, kao odluka i potez, rub svih rubnih rizika. Tvoja namjerra je nesumnjivo pozitivna i dobra, no znaš kako se kaže 'put do pakla je popločan dobrim namjerama'. Sve što si rekla kao svoju namjeru je super, ali bojimo se da će se takvim potezom na van otvoriti pakao u koji je tvoja frendica tiho i nevidljivo svojevoljno zagazila. To je kao da otvaraš Pandorinu kutiju, koja onda za sobom povuče sve koji su dovoljno blizu. Gle, tvojoj frendici bez ikakve sumnje treba pomoć, tu dilema ne postoji. Jedino oko čega se ti trebaš lomiti je jesi li spremna na paklenu reakciju koju bi tvoj super prijateljski potez za sobom povukao? Teško je pokušati pomoći nekome tko se baš krenuo samouništavati. Teško je jer nisi siguran vidi li ta osoba to tako jasno kao što tebi pred očima vrti rotirka panike i sirene za uzbunu. I obično kada netko krene s uništavanjem samog sebe, pravi problem se ne krije zapravo u onome što ta osoba radi, već u onome što - osjeća! A da želi to riješiti, tražio bi razgovor i pomoć, ne bi se krenuo uništavati. A ako ne želi sam to riješiti, onda mu zapravo nitko na ovom svijetu nije u stanju pomoći. I tako si i ti sada, posredno, upala u ovaj začarani krug loših stvari koje se vrte kao vrtlog, a, pazi, vrtlog lako povuče na dno.

Ovdje ti ne postoji univerzalni savjet što se treba učiniti u ovakvim slučajevima jer je naravno jedino dobro dići opću uzbunu i paniku i alarmirati sve koji mogu u pomoć. No, prije toga moraš riješiti sama sa sobom jesi li spremna učiniti dobro djelo zbog kojeg bi te tvoja frendica mogla mrziti do trenutka kada će se osvijestiti da jasno vidi što je radila sama sebi, a što si ti za nju bila spremna uraditi. Tebi zbilja svaka čast što znaš biti pravi i odan prijatelj, to je zbilja rijetkost u današnje vrijeme. Tvojoj frendici želimo da što prije progleda i osvijesti se, te da što prije postane svjesna da je dragulje zamijenila za obično kamenje, odnosno da je blagoslovljena pravim ljudima koje je zamijenila lošim. No krajnja odluka će morati biti tvoja, kao i odgovornost koju time preuzimaš. U svakom slučaju, želimo vam da se životne karte poslože samo na dobro! Good luck!

NAPOMENA REDAKCIJE:

Pitanja na koja odgovaramo biramo nasumce i uglavnom ih ne čitamo detaljno prije nego što krenemo odgovarati na njih. Jednom kada ih označimo za odgovaranje, brišemo originalni e-mail (tako se gubi svaki trag onoga tko nam je pitanje i postavio) pa ne možemo doći do podataka onih koji nas mole da ne objavljujemo njihova pitanja, nego da im odgovaramo direktno na e-mail.

Imaš li kakav problem, nedoumicu ili jednostavno želiš čuti naše mišljenje (ili pak mišljenje stručnjaka, što ćemo ti i omogućiti, bude li potrebno), slobodno nam piši na e-mail problemi@t-com.hr.