PODGUTNICA ILI PODGUTNJAK

Kako zavezati kravatu?

26.05.2009 u 08:50

Bionic
Reading

Oscar Wilde je rekao da je vezanje kravate prvi ozbiljni korak u životu svakog muškarca. Dakle, to znači da bi trebao sam naučiti kako se kravata veže, a ne da to umjesto tebe radi mama ili cura

Maturalna večera, svatovi, prigoda kada se kravata obično nosi je mnogo, a možda je upravo sada pravo vrijeme da i ti naučiš vezati kravatu.

Osim toga, ne zaboravimo da ovaj izum potječe upravo od Hrvata! Naime, Europa prepoznaje kravatu u prvoj polovici 17. stoljeća tijekom tridesetogodišnjeg rata u kojem su sudjelovali i hrvatski vojnici. U Parizu je pod nazivom 'La royal Croate' osnovana i posebna elitna vojnička postrojba u kojoj su služili Hrvati. Oni su nosili oko vrata rubac svezan na poseban način i zvali su ga podgutnica ili podgutnjak, a svijet je taj rubac nazvao prema imenu naroda koji ga je prvi nosio - kravata.

Kravata je uvijek bila pokazatelj stila i statusa, a i danas bi se moglo reći da je nose istinski džentlmeni.

Postoje različiti načini vezanja kravate, npr. jednostavan jednostruki, jednostavan dvostruki, Windsdor jednostruki, Windsdor dvostruki i tako dalje. Zanimljivo je da se, primjerice, jednostavni vez naziva još i vezom kneza Borne, a Windsdor vezom kralja Tomislava. Mi ćemo te pokušati naučiti najjednostavniji vez.

Korak prvi

Prvo podigni kragnu košulje i ispod stavi kravatu. S lijeve strane stavi deblji dio kravate i neka s te strane kravata visi dulje.

Korak drugi

Sada deblji kraj prebaci preko gornje strane tanjeg kraja (fotka 1).

Korak treći

Deblji kraj provuci ispod tanjeg kraja (fotka 2).

Korak četvrti

Sada još jednom deblji kraj prebaciš preko tanjeg (fotka 3)

Korak peti

Potom deblji kraj provučeš ispod dijela kravate koji ti je točno pod prednjim dijelom vrata (fotka 4)

Korak šesti

Sada deblji kraj gurneš u čvor (fotka 5)

Korak sedmi

I zategneš koliko treba. Spreman si za veliki događaj! (fotka 6).