U ZADRU

Počinje 50. revija hrvatskog filmskog i video stvaralaštva djece

01.10.2012 u 15:50

Bionic
Reading

Od 4. do 7. listopada Zadar postaje mjesto susreta za dvjestotinjak ponajboljih osnovnoškolskih filmskih stvaratelja i njihovih mentora

U organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, Agencije za odgoj i obrazovanje i Osnovne škole Stanovi krajem ovog tjedna u Zadru će se održati jubilarna 50. revija hrvatskog filmskog i video stvaralaštva djece.

Ovaj 'vitalni 50-godišnjak' zasigurno je jedan od najveselijih hrvatskih filmskih festivala. Djelatnicima Hrvatskog narodnog kazališta u Zadru gdje će se odvijati većina programa sasvim sigurno ta četiri dana neće biti dosadna s obzirom da će ugostiti ponajbolje mlade filmaše iz svih dijelova Hrvatske. U osam revijskih projekcija prikazat će se 96 filmova. Iako su prema broju ostvarenja najzastupljeniji Filmski kreativni studio Vanima iz Varaždina, Foto kino video klub Zaprešić iz Zaprešića, Škola animiranog filma iz Čakovca i Narodno sveučilište Dubrava iz Zagreba, ostaje neizvjesno do posljednjeg trenutka čiji će se filmovi okititi lovorikama.

O svemu će odlučiti ocjenjivački sud u sastavu: Simon Bogojević Narath, priznati hrvatski animator, Maja Flego, novinarka po profesiji, a danas djelatnica Ureda pravobraniteljice za djecu, Krešimir Mikić, sveučilišni profesor s velikim iskustvom upravo u nastavi medijske kulture, Boris Poljak, jedan od ponajboljih hrvatskih direktora fotografije, Snježana Tribuson, eminentna filmska i TV redateljica i Slaven Zečević, u svakom slučaju najzaposleniji hrvatski filmski montažer.

Izuzev bogatog natjecateljskog programa, na Reviji će se moći pogledati i retrospektiva dosadašnjih 50 godina. Sve je započelo 1962. godine u Zagrebu, kada je u organizaciji Društva naša djeca na Reviju bilo prijavljeno 27 radova. Komparacije radi, na ovogodišnje izdanje prijavljeno ih je čak 194. Ulaz na sve projekcije je besplatan, a detaljan raspored možete pogledati na OVDJE.