U ČETIRI KORAKA

Jabučnim octom protiv akni

20.05.2009 u 10:23

Bionic
Reading

Jabučni ocat prirodno je sredstvo koje ima široku primjenu. Nemojte se iznenaditi ako čujete da je odličan za čišćenje kućanstva, skidanje kamenca, u tretmanima mršavljenja, ali i u borbi s aknama

Jabučni ocat vraća prirodni PH kože i smanjuje akne, tako česte u tinejdžerskoj dobi. Akne mogu postati ozbiljan problem, posebice psihički, jer predstavljaju pravi udar na samopouzdanje. Osim što smanjuje pojavu akni, jabučni ocat uspješno liječi i crvenilo te tamne mrlje koje još dugo ostaju nakon što akna prođe, a apsorbira i višak masnoća iz kože.

U trgovinama ima zasigurno dvadesetak, ako ne i više sredstava koje 'garantirano' uklanjaju akne. Takva sredstva, osim što su skupa, vrlo često mogu uzrokovati nove probleme na koži. Zašto stoga ne probati s prirodnim sredstvom kao što je jabučni ocat? Ako ništa drugo, nema se što izgubiti!

Prvi korak

Operi lice blagim sredstvom za čišćenje kože. Koristi mlaku vodu za ispiranje, a potom čistim ručnikom tapkaj po licu kako bi upio vlagu.

Drugi korak

Napravi mješavinu jabučnog octa i vode, najbolje pola–pola: pola šalice octa, pola šalice vode. Mješavinu nanesi na aknama zahvaćena područja. Najbolje je područje s aknama ispljuskati mješavinom vode i octa. Ostavi da djeluje nekoliko sekundi, a potom isperi toplom vodom. Nakon toga ponovno isperi hladnom vodom, kako bi se začepile pore. Koristi čisti ručnik i tapkanjem posuši vodu s lica. Ovo je dobro raditi jednom dnevno.

Treći korak

Za pripremu vode za ispiranje kože u veliku posudu (npr. lavor) stavi vodu, pa u nju punu šalicu jabučnog octa. Ovom mješavinom dva puta dnevno isperi lice ili ostala područja na kojima imaš akne.

Četvrti korak

Za kraj možeš napraviti sredstvo za tretiranje pojedinačnih akni na bazi jabučnog octa. Izmiješaj žlicu jabučnog octa s pola žlice vode. Mješavinu pomoću vate nanesi na područje s aknama, crnim prištevima, ali i na ožiljke koji su ti ostali od prijašnjih akni. Ovo ponavljaj nekoliko puta dnevno. Jabučni ocat smanjuje upalu kože i isušuje akne.

Kažu da se u nekim slučajevima akne povuku već za nekoliko dana, a najkasnije za nekoliko tjedana, ako se ovaj tretman provodi redovito.

Ako ti se miris octa čini previše odbojan, znaj da on ishlapi veoma brzo, za petnaestak minuta!