SEKS I ZAŠTITA

Još ponešto - o kondomima

21.09.2012 u 10:37

Bionic
Reading

Jeste li znali da je i legendarni Casanova poznavao kondome, a da ih danas najviše koriste Japanci? U tekstu koji slijedi saznajte još ponešto o ovom najrasprostranjenijem načinu kontracepcije

Casanova, ako je vjerovati nekim zapisima, bio je vrlo redoviti korisnik 'engleskog kaputa za jahanje', kako je nazivao kondom.

Vjerovali ili ne, naši su preci koristili kondome! Čak prije 400-ak godina ljudi su poznavali neku vrstu 'prakondoma'. Prije 19. stoljeća kao kondom se koristio kemijski obrađen komad platna (kojeg pridržava vrpca) ili životinjsko tkivo (crijeva ili mjehur).

Kondomi nisu uvijek prekrivali cijelu dužinu penisa. U 15. stoljeću muškarci u Kini su stavljali uljani svileni papir na samo glavić, a nešto slično se radilo i u Japanu.

Gumeni kondomi počeli su se masovno proizvoditi nakon 1844. kada je Charles Goodyear patentirao proces vulkanizacije gume. U to vrijeme bili su dostupni i kondomi od janjećih crijeva koji su se promovirali za jednokratnu uporabu. Tijekom 1940-ih i 50-ih, kondomi su se nakon uporabe prali i ispirali u petrolejskom želeu te držali u malim drvenim kutijama ispod kreveta, no o njima se još nije govorilo - barem ne pred djecom.

Kondome je 80-ih godina proizvodilo tek nekoliko proizvođača, uglavnom iz SAD-a. Godine 1987. japanski brend Kimono postao je dostupan potrošačima. Ovi kondomi bili su tanji i dobro lubricirani, a u reklami su naglašavali i zadovoljstvo - ne samo zaštitu. Masovna proizvodnja najrazličitijih vrsta kondoma počela je 90-ih, kada je proizveden i prvi poliuretanski kondom

Japan je zemlja u kojoj se potroši najviše kondoma pa tako čak 80 posto Japanaca koristi ovu zaštitu koja je tamo na top ljestvici najpopularnijih sredstava za kontracepciju.

Zac Efron
(24), zvijezda filmskog serijala High School Musical za tinejdžere, našao je početkom ove godine u središtu 'kondomskog incidenta' i to na crvenom tepihu. Naime, mladom glumcu je na premijeri crtića 'The Lorax' iz džepa ispao kondom, a nakon toga je od raznih tvrtki dobio tisuće besplatnih kondoma. Premda se crvenio na crvenom tepihu, Zac je kasnije kazao da mu je drago što je tako poslao poruku o važnosti sigurnog seksa svojim mladim obožavateljima.

Korištenje dvaju kondoma odjednom ne jamči sigurniji spolni odnos - štoviše, povećava mogućnost da jedan pukne

I kondomi imaju rok trajanja pa je pridržavanje datuma roka trajanja nužno ako želite izbjeći sve nepotrebne rizike. Prosječni rok trajanja kondoma može biti od tri do pet godina.

Zanimljivo je da neke još uvijek muči dvojba 'može li se isti kondom više puta koristiti?'! To je pitanja 'proguglano' čak 130.000 puta.